Posts

Showing posts from 2007

mesyuaratlah ari ni.....

Image
GURU ADALAH.....ni gambar tokoh guru... dia adalah guru dia juga digelar mujaddid bagi zaman ini...dia adalah YUSOF QARADHAWI.... i like reading his book.... ##################################################################################### Hari ni, hari paling lama aku tinggalkan insyirah, aku ada mesyuarat kat sekolah, di sekolah tadi, bertemu kembali dengan rakan sekerja setelah sekian lama bercuti, masing2 bersemangat untuk memulakan tugas mendidik anak bangsa menjadi generasi yang cemerlang. dan yang pasti akulah yang paling lama bercuti..hehehe...cuti bersalin n terus sambung ngan cuti sek... so pada mereka2 yang baru kat sek tu pulak ingatkan aku org baru...untuk tahun ni....ADA KA PATUT????? sempena tahun baru juga , APA YANG PASTI sekolahku juga akan mengalami satu anjakan yang akan menguntungkan semua pihak.khusunya para muridku...moga mereka kan bersedia dengann perubahan2 yang akan berlaku...nape aku cakap camtu... kerana dengan kehadiran pentadbir2 yang baru yang nampak

kepentingan susu ibu sepenuhnya buat bayi anda

semenjak menjadi seorang ibu, saya banyak di dedahkan dengan kepentingan susu ibu sepenuhnya kepada bayi tanpa dicampurkan dengan susu formula,jika sebelum ini... saya melihat ramai yang mengambil mudah dengan penyusuan susu ibu kepada bayi dan anak2...sebenarnya Allah SWT telah berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 233 yang bermaksud " para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh,iaitu bagi yang menyempurnakan penyusuan banyak kajian yang dilakukan membuktikan bahawa susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak2. awalnya saya rasa macam tak mampu je untuk BF baby sepenuhnya tambahan sebagai seorang ibu yang bekerjaya...yang mana masa bersama bb adalah terhad,,, tentunya terpaksa berikan susu formula pada bb, maklumlahkan ...macamana saya nak susukan anak saya ? sedangkan saya di tempat kerja... anak pula dengan babysitter.. tapi pendedahan daripada nurse2 hospital dan klinik yang saya lawati secara berkala ketika hamil dulu, memberikan pendedahan tentang keb

kepentingan susu ibu sepenuhnya buat bayi anda

semenjak menjadi seorang ibu, saya banyak di dedahkan dengan kepentingan susu ibu sepenuhnya kepada bayi tanpa dicampurkan dengan susu formula,jika sebelum ini... saya melihat ramai yang mengambil mudah dengan penyusuan susu ibu kepada bayi dan anak2...sebenarnya Allah SWT telah berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 233 yang bermaksud " para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh,iaitu bagi yang menyempurnakan penyusuan banyak kajian yang dilakukan membuktikan bahawa susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak2. awalnya saya rasa macam tak mampu je untuk BF baby sepenuhnya tambahan sebagai seorang ibu yang bekerjaya...yang mana masa bersama bb adalah terhad,,, tentunya terpaksa berikan susu formula pada bb, maklumlahkan ...macamana saya nak susukan anak saya ? sedangkan saya di tempat kerja... anak pula dengan babysitter.. tapi pendedahan daripada nurse2 hospital dan klinik yang saya lawati secara berkala ketika hamil dulu, memberikan pendedahan tentang keb

Sayangi bayi anda

Makanan pelengkap bayi selepas enam bulan MEMBERI bayi pelbagai jenis makanan secara tidak langsung mengajarnya kepelbagaian rasa dan warna. "SAYA selalu didesak keluarga memberi makanan pelengkap kepada anak saya yang baru berusia tiga bulan. Setahu saya, bayi hanya boleh diberi makanan kecuali susu selepas berusia enam bulan. Oleh kerana ada ahli keluarga lain yang mempunyai anak sebaya dengan anak saya berbuat demikin, saya dianggap tidak kasihankan anak. Malah, ada ahli keluarga yang memberi anak mereka makanan sejak dalam pantang. Siapa yang betul? Saya atau mereka?" Anda biasa berhadapan dengan dilema ini? Tentu lebih merimaskan jika keluarga yang mendesak itu adalah keluarga sebelah suami. Apapun alasan yang mereka beri, anda perlu tahu makanan pelengkap jangan diberi terlalu awal (kurang daripada enam bulan) dan jangan pula terlalu lewat daripada itu. Mengapa tidak digalakkan memberi makanan pelengkap sebelum usia anak enam bulan? * Sistem pencernaan dan penyerapa

Sayangi bayi anda

Makanan pelengkap bayi selepas enam bulan MEMBERI bayi pelbagai jenis makanan secara tidak langsung mengajarnya kepelbagaian rasa dan warna. "SAYA selalu didesak keluarga memberi makanan pelengkap kepada anak saya yang baru berusia tiga bulan. Setahu saya, bayi hanya boleh diberi makanan kecuali susu selepas berusia enam bulan. Oleh kerana ada ahli keluarga lain yang mempunyai anak sebaya dengan anak saya berbuat demikin, saya dianggap tidak kasihankan anak. Malah, ada ahli keluarga yang memberi anak mereka makanan sejak dalam pantang. Siapa yang betul? Saya atau mereka?" Anda biasa berhadapan dengan dilema ini? Tentu lebih merimaskan jika keluarga yang mendesak itu adalah keluarga sebelah suami. Apapun alasan yang mereka beri, anda perlu tahu makanan pelengkap jangan diberi terlalu awal (kurang daripada enam bulan) dan jangan pula terlalu lewat daripada itu. Mengapa tidak digalakkan memberi makanan pelengkap sebelum usia anak enam bulan? * Sistem pencernaan dan penyerapa

SALAM EIDUL ADHA

Image
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

SALAM EIDUL ADHA

Image
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

plan x menjadi.....

ari ni cadangnya nak g shopping2 kat kb...tapi cedihnya xdapat....baba insyirah x cuti, pg2 lagi kena p jumpa hprz ii...ada kaitan dgn business dia...lagi pulak puteriku ...insyirah lepas kena inject semlm...demam lah pulak...tapi mujurlah tak teruk sgt.... risau juga takutnya makin teruk..tp dah ok ckit..... mb esok kebahlah demam dia.... petua mak bagi lepas kena inject...kite kena terus tekan2 tmpt kena inject tu...biar ubatnya terus ngalir...he he he....... n tuam ngan air panas... pastu bagi insyirah makan ubat... ingatkan dia telan , rupanya dia kumpulkan then dia kuarkan balik...pandainnya dia ..... ckit ajelah yang dia makan ....mb itu pun punca demam gak kot.... ... dah plan x mnjadi ....maka setelah puteriku mandi n tido skrg ni.... cnilah fokus utama mama... em.....melayari tenet......sejak ujan trun ni...nak surfnet pun ok...laju semacam jer....seblm ni....asyik hanng jerrrr.........ni yg bestnyer....... OH YA...nak sambung story smlm.... my friend is n hubby dia, nila nga

plan x menjadi.....

ari ni cadangnya nak g shopping2 kat kb...tapi cedihnya xdapat....baba insyirah x cuti, pg2 lagi kena p jumpa hprz ii...ada kaitan dgn business dia...lagi pulak puteriku ...insyirah lepas kena inject semlm...demam lah pulak...tapi mujurlah tak teruk sgt.... risau juga takutnya makin teruk..tp dah ok ckit..... mb esok kebahlah demam dia.... petua mak bagi lepas kena inject...kite kena terus tekan2 tmpt kena inject tu...biar ubatnya terus ngalir...he he he....... n tuam ngan air panas... pastu bagi insyirah makan ubat... ingatkan dia telan , rupanya dia kumpulkan then dia kuarkan balik...pandainnya dia ..... ckit ajelah yang dia makan ....mb itu pun punca demam gak kot.... ... dah plan x mnjadi ....maka setelah puteriku mandi n tido skrg ni.... cnilah fokus utama mama... em.....melayari tenet......sejak ujan trun ni...nak surfnet pun ok...laju semacam jer....seblm ni....asyik hanng jerrrr.........ni yg bestnyer....... OH YA...nak sambung story smlm.... my friend is n hubby dia, nila nga
em... pagi tadi p klinik...biasalah lawatan berkala utk puteriku...ari ni dia akan kena 1st injection....nangis insyirah tadi....cian anak mama... dah lah yang buatnya budak2 platih...risau gak...yelah takut salah bg ubatkan...nanti lain jadinyae...bukan ape dah banyak kes yg terjadi...nauzubillahi min zalik... tadi juga 1st time drive keta selepas pantang...lepas 65 hari baru bawa keta...lamanya x bawa. terpikir juga...boleh ke nak bawa??? mula2 bawa heh.... tp bila bawa kali kedua nak balik dr klinik dah ok dah...bolehlah nak racing balik....he he he.....biasanya pagi2 nak g sekolah racing lah juga,,,, opps... my friend nak datang..kena stop dulu...dah lama x jumpa diorang... nanti sambung story
em... pagi tadi p klinik...biasalah lawatan berkala utk puteriku...ari ni dia akan kena 1st injection....nangis insyirah tadi....cian anak mama... dah lah yang buatnya budak2 platih...risau gak...yelah takut salah bg ubatkan...nanti lain jadinyae...bukan ape dah banyak kes yg terjadi...nauzubillahi min zalik... tadi juga 1st time drive keta selepas pantang...lepas 65 hari baru bawa keta...lamanya x bawa. terpikir juga...boleh ke nak bawa??? mula2 bawa heh.... tp bila bawa kali kedua nak balik dr klinik dah ok dah...bolehlah nak racing balik....he he he.....biasanya pagi2 nak g sekolah racing lah juga,,,, opps... my friend nak datang..kena stop dulu...dah lama x jumpa diorang... nanti sambung story
masih lagi dalam holiday...lamanya school break ni.... ape lah nak jadi tahun depan yer.... dengan pengurusan yg baru.... masa GB baru datang lapor dirii kat sek tempohari....aku dah dalam pantang, tak sempatlah nak mengenalinya.....takpelah jumpa nanti nak g jenguk sek.... ada banyak lagi per yang tak settle, cuti sek ni... nilah kejenya.... mencari info di dalam ni jer.....lah!!! INTERNET..... hari2 kerja mengadap dia jer....entahlah ape tarikannya...itulah dia my laptop.... memang this is my love one!!! bila my baby insyirah tidur....inilah masanya utk mama menjelajah dunia langit terbuka... menyiapkan blog ni... baba pagi2 lagi dah pegi keje....insyirah tidur lena2 ya.... mama ada misi nak disiapkan...biasanya insyirah takkan lena selagi mamanya tak mandikan dia...bila dah mandi n perut dah kenyang...lenanya dia tidur...pak2 sedara buat bising pun no hal!!! selalunya web yang paling suka di lawati buat masa sekarang tentunya yg bertemakan ibu dan anak.... maklumlah nak cari info2 y
masih lagi dalam holiday...lamanya school break ni.... ape lah nak jadi tahun depan yer.... dengan pengurusan yg baru.... masa GB baru datang lapor dirii kat sek tempohari....aku dah dalam pantang, tak sempatlah nak mengenalinya.....takpelah jumpa nanti nak g jenguk sek.... ada banyak lagi per yang tak settle, cuti sek ni... nilah kejenya.... mencari info di dalam ni jer.....lah!!! INTERNET..... hari2 kerja mengadap dia jer....entahlah ape tarikannya...itulah dia my laptop.... memang this is my love one!!! bila my baby insyirah tidur....inilah masanya utk mama menjelajah dunia langit terbuka... menyiapkan blog ni... baba pagi2 lagi dah pegi keje....insyirah tidur lena2 ya.... mama ada misi nak disiapkan...biasanya insyirah takkan lena selagi mamanya tak mandikan dia...bila dah mandi n perut dah kenyang...lenanya dia tidur...pak2 sedara buat bising pun no hal!!! selalunya web yang paling suka di lawati buat masa sekarang tentunya yg bertemakan ibu dan anak.... maklumlah nak cari info2 y

MUGA KITE TIDAK AKAN BERKATA SESUATU YANG SIA-SIA

10 cara untuk melatih diri bercakap perkara-perkara baik; 1. Kita mesti rajin membaca Al-Qur'an. Ia akan mengarah diri kita ke arah melafazkan perkataan-perkataan yang benar. 2. Banyakkan berzikir. 3. Rajin bercakap tentang kebaikan orang lain. (Supaya tidak angkuh tentang diri sendiri). 4. Elakkan diri dari bercakap bohong. 5. Elakkan daripada suka berjenaka yang tidak kena tempat dan berlebih-lebihan. 6. Pastikan makan dan minum benda-benda baik sahaja.. 7. Beristighfar cepat-cepat apabila telah menyinggung perasaan/ diri orang lain. 8. Rajin belajar daripada orang lain (Cari role model untuk dicontohi) 9. Biasakan diri berbicara tentang kebesaran Allah. 10. Bersihkan hati nurani kita. Ia merupakan kilang pada percakapan dan perbuatan kita. Seteruk-teruk manusia... dia boleh berubah menjadi seorang insan yang baik jika kemahuannya kuat. Niat amatlah penting, dan usaha/ pendekatan dibuat mengikut cara yang Allah redhoi. (Turut akan mendapat pahala ibadat). Yang penting... jangan k

PETUA

jika anda menggoreng ayam@ikan...n tiba2 lekat d kuali... don't worry....just masukkan asam keping 1@ 2 ke dlm minyak utk mgoreng... selamat mcuba

tea time

Image
semalam ...... modified resepi utk jadikan menu petang ... yang seronoknya....secepat kilat abis... bila kita masak n masakan kita habis n licin lagi...memang rasa seronok dan berbaloi.... ni gambar menu petang semalam. resipi yang amat mudah...... dan santai jerrr..... ni resepinya... LEMPENG OREN BERSOS COKLAT BAHAN2 tpg kek air orange emulco oren sunquick gula ( sedikit ajerr...) garam secukup rasa vanilla (kuantiti berdasrkan pd byk mana antum semua nak buat ) caranya satukan semua bahan sama cam kita nak buat lempeng ajer... then .... masak mcm wat pancake ,,,, senang jer kan!!!! bahan sos 1 cwn susu segar if xder...guna susu krimer 1 cwn gula icing 1/2 cwn serbuk koko marjerin caranya.... campurkan semua bahan n didihkan api yang sederhana kecuali marjerin.. bila dah pekat baru masukkan marjerin ( fungsinya just utk kilauan kita punya coklat) kalu coklat nmpk cair, tmbhkan gula icing n kalu pekat tmbhkan susu segar. selamat mencuba... very simple resepi

kehijauan vs pembangunan

Image
ni kebun getah depan umah my parents....biasanya weekend, pagi2 aku amik udara segar dan cucimata melihat kehijauan yg didpn mata kat branda... best tul.... fresh air kan..mana nak dpt masa kat kl dulu ...heh heh...mujur dapat bermaustatin kat hometown ...kos hidup pun sederhana...jauh dr hiruk pikuk..kota.... wpun xder lrt,komuter or monorail..stilll boleh mengecapi kehidupan yg baik..of course keretalah transpot utama........ eh dah jauh dr topik sebenar... actually.... kehijauan ni takkan bertahan lama ...kini ia berlalu pergi... nak tau kenapa.... cuba tengok ni sebenarnya.... keje2 pembersihan sdg dilakukan,,, sebabnya ia akan di jadikan jalan yg menghubungkan pasir puteh ....so nanti dekatlah nak g pp... tp yg x syoknya tak dapatlahb nak hirup fresh air ...dan lagi g ak bestnyer....pagi2l lg bunyi bising 'sodok' @ jentolak membersihkan kayu2 getah.... cian my lil ones (insyirah) terpaksa tido dlm kebisingan....sabarlah sayang mama yer.... Allah bersama2 orang yg saba

kehijauan vs pembangunan

Image
ni kebun getah depan umah my parents....biasanya weekend, pagi2 aku amik udara segar dan cucimata melihat kehijauan yg didpn mata kat branda... best tul.... fresh air kan..mana nak dpt masa kat kl dulu ...heh heh...mujur dapat bermaustatin kat hometown ...kos hidup pun sederhana...jauh dr hiruk pikuk..kota.... wpun xder lrt,komuter or monorail..stilll boleh mengecapi kehidupan yg baik..of course keretalah transpot utama........ eh dah jauh dr topik sebenar... actually.... kehijauan ni takkan bertahan lama ...kini ia berlalu pergi... nak tau kenapa.... cuba tengok ni sebenarnya.... keje2 pembersihan sdg dilakukan,,, sebabnya ia akan di jadikan jalan yg menghubungkan pasir puteh ....so nanti dekatlah nak g pp... tp yg x syoknya tak dapatlahb nak hirup fresh air ...dan lagi g ak bestnyer....pagi2l lg bunyi bising 'sodok' @ jentolak membersihkan kayu2 getah.... cian my lil ones (insyirah) terpaksa tido dlm kebisingan....sabarlah sayang mama yer.... Allah bersama2 orang yg saba

langkah pertama

alhamdulillah....akhirnya dapat juga saya mempunyai blog sendiri... sebelum ni, sekadar membaca blog member2 dan kawan...tetapi kini...segalanya di sini.. ;) di harapkan pada semua memperolehi pelbagai info dan maklumat serta dapat kita berkongsi ilmu, di samping ingat-mengingati antara kita.. semoga Allah memberi saya taufik dan hidayahnya dalam saya mengendalikannya... insyaAllah.... segalanya di sini....

langkah pertama

alhamdulillah....akhirnya dapat juga saya mempunyai blog sendiri... sebelum ni, sekadar membaca blog member2 dan kawan...tetapi kini...segalanya di sini.. ;) di harapkan pada semua memperolehi pelbagai info dan maklumat serta dapat kita berkongsi ilmu, di samping ingat-mengingati antara kita.. semoga Allah memberi saya taufik dan hidayahnya dalam saya mengendalikannya... insyaAllah.... segalanya di sini....