Posts

Showing posts from February, 2008

PETUA UNTUK MENJAGA KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN DIRI

Amalan harian yang mudah diamalkan selain amalan petua lain.Ianya bertujuan untuk kesihatan dan kesejahteraan diri.Setiap pagi kita bangun pagi sama ada bangun pukul 5,5.30,6,atau 6.30.Ia lebih baik jika kita bangun awal dan elakkan bangun dari terlebih tidur.Andai kata bangun pukul 6 pagi,buka saja mata ucapkanlah Alhamdulillah. Kemudian lakukan sedikit senaman ringan.Paling ringkas pun pusing pinggang kiri dan kanan atau senaman regangan otot.Sebelum masuk bilik air,minumlah segelas kecil air suam dan masuk bilik air.Lakukan pembersihan badan seperti mandi dan gosok gigi dengan betul.Untuk memulakan mandian,mula dari bawah kaki dibawa ke atas hingga ke kepala.Lakukan sekali dan mandi seperti biasa.Jika diamalkan boleh menghindarkan diri dari sakit dan pening kepala.Begitu juga ketika menggosok gigi.Gigi yang bersih boleh menjadikan minda yang baik dan terhindar dari batuk.Malah sepanjang hari kita akan rasa selesa.Selepas mandi,biarkan seketika sambil lap badan dengan tangan sebelum

PERKAHWINAN MITHALI

BismillahiRRahmani RRahim Alhamdulillah, saya ingin berkongsi pembacaan saya tentang buku"Tarbiayatull Aulad" karangan Abdullah Nasir Ulwan.. buku ini amat sesuai untuk para ibu bapa dan juga untuk para pendidik. Perbincangan pertama adalah mengenai perkahwinan dan pertaliannya dengan Pendidikan. Ini adalah asas dalam membentuk usrah yang sakinah dan mawaddah >Fahami dulu kenapa Allah jadikan perkahwinan sebagai salah satu daripada syariatnya. Perkahwinan adalah Fitrah Perkahwinan merupakan satu anugerah Allah kepada Hambanya yang bernama manusia.Perkahwinan adalah suatu fitrah untuk manusia. Di antara dasar-dasar syariat Islam adalah untuk membanteras kerahiban yakni kehidupan membujang. ini kerana kerahiban adalah perkara yang bertentangan dengan Fitrah dan tabiat manusia, kecenderungan,cita-cita dan juga tabiat nafsu manusia. Rasulullah Saw juga bersabda maksudnya :" Barangsiapa yang mampu dan mempunyai kelebihan untuk berkahwin, tetapi dia tidak berkahwin, maka b

Akhirnya kami menjumpainya....

BismillahiRrahmaniRRahim... Assalamualaikum..wbr Alhamdulillah setelah 2 bulan cuba mencari dan mem'booking' akhirnya hari ini, dapat juga rumah yang akan disewa oleh kami sekeluarga bermula bulan hadapan.... terbuka hati ini untuk menyewa di perumahan berdekatan dengan sekolah...tempat diri ini mencurahkan ilmu.. dari rumah yang bakal kami diami itu hanya mengambil masa 5 minit berkereta,, memikirkan sudah tibanya masa untuk kami melayari kehidupan ini bertiga(mama,baba,dan insyirah), maka dengan hati yang sedikit berat maka keluar lah keputusan ini. juga memikirkan tentang perkara yang terbaik buat permata hati, sekiranya ada aktiviti dan juga program di sekolah, diri ini masih mampu lagi mengambil luang masa yang ada untuk di habiskan buat yang tersayang..lantaran sebelum ni.. sekiranya ada aktiviti koku kat sekolah,,, sudah tentu aku tidak akan pulang ke rumah...kerana ia mengambil masa setengah jam untuk sampai dan pastinya banyak risiko-risik0 dijalan raya sepanjang trip

Akhirnya kami menjumpainya....

BismillahiRrahmaniRRahim... Assalamualaikum..wbr Alhamdulillah setelah 2 bulan cuba mencari dan mem'booking' akhirnya hari ini, dapat juga rumah yang akan disewa oleh kami sekeluarga bermula bulan hadapan.... terbuka hati ini untuk menyewa di perumahan berdekatan dengan sekolah...tempat diri ini mencurahkan ilmu.. dari rumah yang bakal kami diami itu hanya mengambil masa 5 minit berkereta,, memikirkan sudah tibanya masa untuk kami melayari kehidupan ini bertiga(mama,baba,dan insyirah), maka dengan hati yang sedikit berat maka keluar lah keputusan ini. juga memikirkan tentang perkara yang terbaik buat permata hati, sekiranya ada aktiviti dan juga program di sekolah, diri ini masih mampu lagi mengambil luang masa yang ada untuk di habiskan buat yang tersayang..lantaran sebelum ni.. sekiranya ada aktiviti koku kat sekolah,,, sudah tentu aku tidak akan pulang ke rumah...kerana ia mengambil masa setengah jam untuk sampai dan pastinya banyak risiko-risik0 dijalan raya sepanjang trip

seharian berkursus ............penatnya !!!

Hari ni bertempat di New Pacific Hotel.... jam 8am- 4.30pm telah di adakan Kursus Profesionalisme Guru2 j-QAF bagi PPD Kota Bharu, Pasir PUteh/Machang dan PPD Kuala KRai.... walaupun hanya duduk dan mendengar sahaja,, tapi penatnya!!! Masya Allah lebih daripada membuat sesuatu pekerjaan yang berat... Ada input yang di ambil but i can't share with you all here...outputnya itu amat sensitif.... faham2 ajelah kan! sekarang kan sedang musim election... bagusnya juga perjumpaan ni, sekurang-kurangnya boleh bertemu kembali dengan member2 di alam pengajian sama ada di Sekolah Menengah.... my friends after spm 1998 we had separate and today we meet there... since 1998 till 2008 (hampir 10 tahun tidak ketemu)... ada juga kawan2 satu pengajian semasa di UM dulu... masing2 dah ada kehidupan tersendiri banyak prkembangan... dan semuanya makin dewasa seiring dengan usia kami kini.... selain tu... dapat juga menambah kenalan baru,,, bertukar-tukar pandangan dan berita tentang aktiviti dan perl

seharian berkursus ............penatnya !!!

Hari ni bertempat di New Pacific Hotel.... jam 8am- 4.30pm telah di adakan Kursus Profesionalisme Guru2 j-QAF bagi PPD Kota Bharu, Pasir PUteh/Machang dan PPD Kuala KRai.... walaupun hanya duduk dan mendengar sahaja,, tapi penatnya!!! Masya Allah lebih daripada membuat sesuatu pekerjaan yang berat... Ada input yang di ambil but i can't share with you all here...outputnya itu amat sensitif.... faham2 ajelah kan! sekarang kan sedang musim election... bagusnya juga perjumpaan ni, sekurang-kurangnya boleh bertemu kembali dengan member2 di alam pengajian sama ada di Sekolah Menengah.... my friends after spm 1998 we had separate and today we meet there... since 1998 till 2008 (hampir 10 tahun tidak ketemu)... ada juga kawan2 satu pengajian semasa di UM dulu... masing2 dah ada kehidupan tersendiri banyak prkembangan... dan semuanya makin dewasa seiring dengan usia kami kini.... selain tu... dapat juga menambah kenalan baru,,, bertukar-tukar pandangan dan berita tentang aktiviti dan perl
Image
Image

BACALAH.......lawaknya

Image
Suatu pagi seorang anak yang baru masuk sekolah primary bertanya kepada daddynya,'Daddy.daddy....sex tu apa, daddy..?'Terkulat-kulat si ayah. Terfikir dia tentang arus kemodenan zamansekarang yang membuatkan manusia berfikiran terbuka, termasuklah anak-anak yangmasihkecil. Sesuai dengan konsep pendidikan seks yang sedang hangatdibincangkan,mulalah si ayah mencari-cari jawapan yang sesuai dengan harapan anaknya takkan tertinggal dalam arus pendidikan moden. Maka si ayah pun memberikan jawapan secara mengkiaskan kumbang dan bunga, telur yang yang menetaskan berudu dan seterusnya menjadi katak, hujan serta benih yang mencetuskan tunas, diikuti dengan pembentukan bayi dalam kandungan. Sebelum mengakhiri jawapannya itu, si ayah menyelitkan pula kisahpercintaanantara dia dan mamanya sejak dari zaman sekolah menengah lagi hinggalah kepada kelahiran seorang bayi comel iaitu si anak yang bertanya itu. Tiba-tiba si anak menangis teresak-esak. Si ayah kehairanan. 'Eh kenapa ni?' S

A HEALTHY JUICES

Image
* QUITE INTERESTING......... JUST READ IT! > Carrot + Ginger + Apple - Boost and cleanse our system. >Apple + Cucumber + Celery - Prevent cancer, reduce cholesterol, and improve stomach upset and headache. >Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and bad breath. >Bitter gourd + Apple + Milk - Avoid bad breath and reduce internal body heat. >Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat. >Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney. >pple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion. >Pear & Banana - regulates sugar content. >Carrot + Apple + Pear + Mango - Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization . >Honeydew + Grape + Watermelon + Milk - Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and strengthen body immunity. >Papaya + Pineapple + Milk - Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin

A HEALTHY JUICES

Image
* QUITE INTERESTING......... JUST READ IT! > Carrot + Ginger + Apple - Boost and cleanse our system. >Apple + Cucumber + Celery - Prevent cancer, reduce cholesterol, and improve stomach upset and headache. >Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and bad breath. >Bitter gourd + Apple + Milk - Avoid bad breath and reduce internal body heat. >Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat. >Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney. >pple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion. >Pear & Banana - regulates sugar content. >Carrot + Apple + Pear + Mango - Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization . >Honeydew + Grape + Watermelon + Milk - Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and strengthen body immunity. >Papaya + Pineapple + Milk - Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin

manusia..... banyak ragamnya

Image
kenapa ya buka topik ni???? entahlah cuma nak berkonsi rasa......... manusia Allah jadikan pelbagai ragam dan sifatnya... itu HEBAT nya ALLAH YANG MAHA PENCIPTA........ dengan pelbagai ragam dan sifat itulah wujudnya golongan manusia2 yang suka berkata-kata tentang sesuatu yang tidak indah tentang orang lain..... dengan pelbagai ragamnya manusia wujudlah golongan yang hasad dan dengki pada kesenangan orang lain... YA ALLAH muga aku bukan dr golongan ini ....ameen dengan pelbagai ragam manusia wujud mereka yang meninggalkan agama hanya untuk hiburan dunia... dengan pelbagai ragam manusia juga wujud mereka yang pandai berkata-kata, menabur janji.... melobi-lobi, mengipas2 untuk kepentingan diri........ atau ada agenda tersembunyi....??? aahh!! manusia/ insan.... justeru jadikan lah agama benteng kehidupan....... " ape yang ku tulis ni" sekadar luahan yang tak terluah sepenuhnya"

manusia..... banyak ragamnya

Image
kenapa ya buka topik ni???? entahlah cuma nak berkonsi rasa......... manusia Allah jadikan pelbagai ragam dan sifatnya... itu HEBAT nya ALLAH YANG MAHA PENCIPTA........ dengan pelbagai ragam dan sifat itulah wujudnya golongan manusia2 yang suka berkata-kata tentang sesuatu yang tidak indah tentang orang lain..... dengan pelbagai ragamnya manusia wujudlah golongan yang hasad dan dengki pada kesenangan orang lain... YA ALLAH muga aku bukan dr golongan ini ....ameen dengan pelbagai ragam manusia wujud mereka yang meninggalkan agama hanya untuk hiburan dunia... dengan pelbagai ragam manusia juga wujud mereka yang pandai berkata-kata, menabur janji.... melobi-lobi, mengipas2 untuk kepentingan diri........ atau ada agenda tersembunyi....??? aahh!! manusia/ insan.... justeru jadikan lah agama benteng kehidupan....... " ape yang ku tulis ni" sekadar luahan yang tak terluah sepenuhnya"

Tips UNTuk beRDAKWAH dengan TUBUH yang SIHAT

Written by firdaus shah ( dr dakwah.info ) Diabetes, nasi lemak & teh tarik NASI lemak secara tidak rasminya sudah menjadi hidangan wajib bagi rakyat Malaysia. Tiada yang boleh mengatasi keenakan nasi putih yang wangi baunya, dimasak dengan santan kelapa dan dibungkus dalam daun pisang serta diperlazatkan lagi dengan sambal ikan bilis, kacang goreng, telur dan timun yang menyelerakan. Setelah itu ia disudahi dengan tegukan segelas teh tarik – teh yang manis bersusu. Teh tarik juga secara kebetulan menjadi minuman tidak rasmi bagi rakyat Malaysia. Tetapi malangnya, mengambil nasi lemak dan teh tarik untuk sarapan pagi setiap hari bukan suatu pilihan yang terbaik dari segi kesihatan. Bacalah seterusnya... Apa yang terjadi kepada nasi putih dalam badan kita? Sebaik sahaja ia dimakan, nasi putih akan ditukarkan menjadi glukosa dan akan diserap dengan cepatnya ke saluran darah. Sebarang peningkatan gula darah akan memberi isyarat kepada pankreas untuk mengeluar dan melepaskan insulin. H

bestnya hari ni ............:)

Yeah.............. ari ni cuti........... bestnye dapat spend time dengan insyirah......... hari cuti coz semalam sekolah ada sukan tahunan... so GB usahakan juga utk dapatkan cuti... alhamdulillah dapat juga kami para guru SKSE merehatkan badan setelah berpenatan selama beberapa minggu utk kejohanan ni.... Sukan pun berakhir dengan jayanya.... rumah biru membolot kejuaraan pada tahun ini. RUmah kuning ??? my rumah sukan mengekalkan kedudukannya.... hari ini order ku juga dah sampai... esok boleh lah bawa perfume pesanan member2... banyak kali dah diorang tanya... perfume ni Insya Allah baunya kekal/.... my officemate/schoolmate berpuashati dgn kualatinya,,,,, me ??? pastoi lebih berpuashati bila my client like it... :) lebar senyuman ku..........oklah nite.... nak zzzzzzzzzzzzzzzz

bestnya hari ni ............:)

Yeah.............. ari ni cuti........... bestnye dapat spend time dengan insyirah......... hari cuti coz semalam sekolah ada sukan tahunan... so GB usahakan juga utk dapatkan cuti... alhamdulillah dapat juga kami para guru SKSE merehatkan badan setelah berpenatan selama beberapa minggu utk kejohanan ni.... Sukan pun berakhir dengan jayanya.... rumah biru membolot kejuaraan pada tahun ini. RUmah kuning ??? my rumah sukan mengekalkan kedudukannya.... hari ini order ku juga dah sampai... esok boleh lah bawa perfume pesanan member2... banyak kali dah diorang tanya... perfume ni Insya Allah baunya kekal/.... my officemate/schoolmate berpuashati dgn kualatinya,,,,, me ??? pastoi lebih berpuashati bila my client like it... :) lebar senyuman ku..........oklah nite.... nak zzzzzzzzzzzzzzzz

koleksi gambar n events...

Image
ni semasa pertandingan bola jaring antara rumah sukan... me ??? just jd pencatat jer... but lepah tu kena jadi pengadil juga... my rumah sukan bolehlah.... menang lah juga jalan jam.... hari ahad 10 feb... semua anak perantau pulang ke perantauan..... masa ni amik pic after my scholl... dalam perjalanan nak balik umah... selepas memulakan tugas setelah bercuti dari tahun baharu cina... masa ni kat belakang umah tok mek..... masak bubur assyura juga... makcik2 n pakcik from kl balik masa chinesse new year so tak dpt nak merasa suro' sblm ni...so on da spot rncng mlm tu.... brg2 beli pagi tu.... usahanya.... kelihatan izzat (adik yg kat maahad tahfiz bersungguh2 ngacau suro') yg lain lak xnak xpose.... hehe adik2 kat MAAHAD TAHFIZ PULAI CHONDONG......... sedang berkemas lepas masak bubur assyura.... tenang jer bila masuk kat cni.... amik gambar ni... masa g antar bekal makan malam kat my brothers (izzat)... saff awwal skrg ni dia.... psss....... ada sambungan lg but mlm ni x semp

koleksi gambar n events...

Image
ni semasa pertandingan bola jaring antara rumah sukan... me ??? just jd pencatat jer... but lepah tu kena jadi pengadil juga... my rumah sukan bolehlah.... menang lah juga jalan jam.... hari ahad 10 feb... semua anak perantau pulang ke perantauan..... masa ni amik pic after my scholl... dalam perjalanan nak balik umah... selepas memulakan tugas setelah bercuti dari tahun baharu cina... masa ni kat belakang umah tok mek..... masak bubur assyura juga... makcik2 n pakcik from kl balik masa chinesse new year so tak dpt nak merasa suro' sblm ni...so on da spot rncng mlm tu.... brg2 beli pagi tu.... usahanya.... kelihatan izzat (adik yg kat maahad tahfiz bersungguh2 ngacau suro') yg lain lak xnak xpose.... hehe adik2 kat MAAHAD TAHFIZ PULAI CHONDONG......... sedang berkemas lepas masak bubur assyura.... tenang jer bila masuk kat cni.... amik gambar ni... masa g antar bekal makan malam kat my brothers (izzat)... saff awwal skrg ni dia.... psss....... ada sambungan lg but mlm ni x semp

UNTUK SAHABAT2 KU..........

JOM LAH JENGAH..... ADA PATI PERFUME YANG PASTI MENARIK UTK SEMUA... KLIK http://perfume-4u.blogspot.com untuk maklumat lanjut......... JANGAN tak klik.... he he he

UNTUK SAHABAT2 KU..........

JOM LAH JENGAH..... ADA PATI PERFUME YANG PASTI MENARIK UTK SEMUA... KLIK http://perfume-4u.blogspot.com untuk maklumat lanjut......... JANGAN tak klik.... he he he

penantian berakhir..............

Image
aksi insyirh tika nak meniarap.......... ni bunga2 nak meniarap baru... :) alhamdulillah... akhirnya insyirah dah mula berniarap.. start hari isnin baru ni, tapi yang menyedihkan mama takde di sisi insyirah, masa tu kat sekolah seharian ada latihan rumah sukan, sukanya mama bila dengar tentang tu.... sebab dah lama tunggu saat untuk lihat dia meniarap... tapi hu hu takleh tengok masa 1st dia dapat...adik cerita, insyirah meniarap ketika takde orang di sisi dia, nenek masa tu dok kat dapur.... so bila dah start meniarap ni... asyik2 nak meniarpa je kerjanya....... sekarang ni pun insyirah dah start makan nestum,,, ingatkan nak tunggu 6 bulan, tapi dia cepat lapar.. bila dah bagi nestum... oklah takde dah nak hisap tangannya........

penantian berakhir..............

Image
aksi insyirh tika nak meniarap.......... ni bunga2 nak meniarap baru... :) alhamdulillah... akhirnya insyirah dah mula berniarap.. start hari isnin baru ni, tapi yang menyedihkan mama takde di sisi insyirah, masa tu kat sekolah seharian ada latihan rumah sukan, sukanya mama bila dengar tentang tu.... sebab dah lama tunggu saat untuk lihat dia meniarap... tapi hu hu takleh tengok masa 1st dia dapat...adik cerita, insyirah meniarap ketika takde orang di sisi dia, nenek masa tu dok kat dapur.... so bila dah start meniarap ni... asyik2 nak meniarpa je kerjanya....... sekarang ni pun insyirah dah start makan nestum,,, ingatkan nak tunggu 6 bulan, tapi dia cepat lapar.. bila dah bagi nestum... oklah takde dah nak hisap tangannya........
Image
JANGAN JADI GELAS.. Seorang guru sufi mendatangi salah seorang muridnya. “ Kenapa kau selalu tampak murung nak? Bukankah banyak hal yang indah di dunia ini? Ke mana perginya wajah bersyukurmu?”sang guru bertanya. “ guru, kebelakangan hidup ini hidup saya penuh masalah,”jawab murid. Sang guru tersenyum. “nak, ambil segelas air dan dua genggam garam. Bawalah ke mari. Biar kuperbaiki suasana hatimu itu.” Dengan tidak bersemangat, si murid melaksanakan juga permintaan gurunya itu. “ cuba ambil segenggam garam dan masukkan ke dalam segelas air itu. Setelah itu cuba kau minumnya airnya sedikit.” Si murid pun melakukannya. Wajahnya kini meringis kerana meminum air masin. “masin, dan perutku jadi mual,” jawab si murid dengan wajah yang masih mengernyih. Sang guru ketawa kecil melihat wajah muridnya yang meringai kemasinan. “ sekarang kau ikut aku.” Sang guru membawa muridnya ke danau berhampiran tempat mereka. “ ambil garam yang tersisa dan taburkan ke danau. Sekarang, cuba kau minum air danau

my new hobby

Image
sekarang ni, ada ramai cikgu2 baru kat sekolah, yang bestnyer majoriti pompuan, ramailah kami sekarang ni... em rasanya dalam 15 orang...dulu 10 orang jer dari 38 orang guru.... yang bestnye.... semua bagus2 n hubungan antara kami pun rapat walaupun baru, ada sorang tu... just call her k.nani.. dia ni memang rajin n kreatif, apa yang diperhatikan semua baju n tudung dia... dia jahit manik sendiri n tudung bunga sulam tangan sendiri... biasanya kalau upah jahit manik kat tangan baju maybe dalam RM30 ke atas n tudung pula, lau beli yang siap sulam tangan dalam paling2 murah pun RM80.... mau nye biskan duit untuk benda semua??? ish... tak kuasa...sayang duit wei!!! so yang selama ni ku pendamkan aje, nak juga pakai baju ada manik2 ni...he he (perempuan kan).............. tapi sayang duit.... so tgk jer orang pakai... tapi sekarang tak lagi... aku dah dapat satu kepuasan utk diri sendiri... k.nani meng"0fferkan diri" ajarkan ku jahit manik.... so sekarang ni waktu lapang ku.... a

my new hobby

Image
sekarang ni, ada ramai cikgu2 baru kat sekolah, yang bestnyer majoriti pompuan, ramailah kami sekarang ni... em rasanya dalam 15 orang...dulu 10 orang jer dari 38 orang guru.... yang bestnye.... semua bagus2 n hubungan antara kami pun rapat walaupun baru, ada sorang tu... just call her k.nani.. dia ni memang rajin n kreatif, apa yang diperhatikan semua baju n tudung dia... dia jahit manik sendiri n tudung bunga sulam tangan sendiri... biasanya kalau upah jahit manik kat tangan baju maybe dalam RM30 ke atas n tudung pula, lau beli yang siap sulam tangan dalam paling2 murah pun RM80.... mau nye biskan duit untuk benda semua??? ish... tak kuasa...sayang duit wei!!! so yang selama ni ku pendamkan aje, nak juga pakai baju ada manik2 ni...he he (perempuan kan).............. tapi sayang duit.... so tgk jer orang pakai... tapi sekarang tak lagi... aku dah dapat satu kepuasan utk diri sendiri... k.nani meng"0fferkan diri" ajarkan ku jahit manik.... so sekarang ni waktu lapang ku.... a

menarik untuk dikongsi bersama

Image
RENUNGAN BERSAMA satu cerita pendek daripada artikel tulisan Dr. HM Tuah Iskandar dari majalah Pa&Ma (Nov 2005). Ceritanya macam ni: Salleh dan Salmi pasangan suami isteri yang selalu bertengkar walaupun masalah kecil. Satu hari mereka berselisih faham dan tidak bertegur sapa. Oleh kerana masing2 ego dan tidak mahu mengalah, mereka hanya menggunakan tulisan sebagai perantaraan komunikasi. Pada suatu malam sebelum tidur, Salleh menulis sekeping nota untuk Salmi berbunyi, "Kejutkan saya jam 6 pagi esok. Saya ada mesyuarat" Keesokan harinya, Salleh mengamuk kerana bangun lewat. Semasa sedang mencari Salmi untuk memarahinya, dia terjumpa sekeping nota yang tertampal di pintu berbunyi, "Abang, bangun cepat. Dah pukul 6 pagi. Kang terlambat pulak!" Hmm..cuba fikir di mana silapnya? TIPS2 KELUARGA BAHAGIA Biar Makin Disayangi Suami Memang tidak adil jika kita hanya meminta para lelaki yakni hanya suami yang menanggung semua keperluan dalam sesebuah hubungan. Sesekali a

menarik untuk dikongsi bersama

Image
RENUNGAN BERSAMA satu cerita pendek daripada artikel tulisan Dr. HM Tuah Iskandar dari majalah Pa&Ma (Nov 2005). Ceritanya macam ni: Salleh dan Salmi pasangan suami isteri yang selalu bertengkar walaupun masalah kecil. Satu hari mereka berselisih faham dan tidak bertegur sapa. Oleh kerana masing2 ego dan tidak mahu mengalah, mereka hanya menggunakan tulisan sebagai perantaraan komunikasi. Pada suatu malam sebelum tidur, Salleh menulis sekeping nota untuk Salmi berbunyi, "Kejutkan saya jam 6 pagi esok. Saya ada mesyuarat" Keesokan harinya, Salleh mengamuk kerana bangun lewat. Semasa sedang mencari Salmi untuk memarahinya, dia terjumpa sekeping nota yang tertampal di pintu berbunyi, "Abang, bangun cepat. Dah pukul 6 pagi. Kang terlambat pulak!" Hmm..cuba fikir di mana silapnya? TIPS2 KELUARGA BAHAGIA Biar Makin Disayangi Suami Memang tidak adil jika kita hanya meminta para lelaki yakni hanya suami yang menanggung semua keperluan dalam sesebuah hubungan. Sesekali a