Assalamualaikum...

Petang tadi, rasa macam rajin jer nak buat kek.. So try2 cari resepi, ada jumpa 1 resepi ni, but MH olah bahan2 sendiri, nak habiskan stok bahan raya puasa aritu,, banyak yang lebih, nak wat camana , my sis syida,.. bila bab beli... banyakk bahannya but.... jadi lebihlah. skrg ni.. takutnya membazir!! yelah.. kot2 nanti xpired lak brg2 tu..

so petang tadi MH buat KEK MARBLE SUNQUICK, di bawah ni ada gambarnya... tak banyak pun, dalam bekas empat segi panjang... sebenarnya kek tu satu aje, tapi MH bagi dua,sebab ada permintaan dari mak n ayah, taknak topping dengan icing, muak kata mereka.. jadi selebihnya utk adik2 lah... rupanya diorang tak suka juga icing,... huhu.. MH sebenarnya tak suka juga... but i love to decorate cake, ( masih belajar decorate lagi ni) :) berguru pun secara online... he he he...

ok... inilah rupa my cake.... try lah buat... tak muak and pastinya sedap//( maaflah masuk lif tekan sendiri)



yang ni dah kena make up... ini yang tak taruk icing





telatah my lil's tgh makan kek yang mama dia buat..



ini resepinya :

BAHANNYA :
1 cawan butter
1 cawan gula kastor
3 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
1 cawan tepung kastard
1/2 cawan ceri(dipotong halus)
3 sudu sunquick
3 sudu coklat emulco


caranya :

putarkan mentega dan gula hingga gebu & kembang
masukkan telur satu persatu dan putar,
masukkan sunquick , putar lagi.
then masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit, then, masukkan tpg kastard.
kacau rata. akhir sekali masukkan ceri.
kemudian bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu adunan dimasukkan coklat emulco.
masukkan adunan dalm acuan.
bakar pada suhu 180 cc selama 40 minit(bergantung pada oven masing2)
ok siap...

0 Comments