Posts

Showing posts from October, 2009

Kisah Rasulullah SAW.....

Kisah Rasulullah S.A.W sebagai pengajaran 1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual. 2) Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina 'Aisyah menceritakan 'Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga. 3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.' 4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda teramat lapar waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, 'Belum ada sarapan ya Khumaira?' (Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang bererti 'Wahai

Rentetan Peristiwa

Assalamualaikum semua, lamanya sarah menyepi, dalam seminggu lebih rasanya, mungkin ada yang tertanya2 kan, bukan sengaja menyepikan diri , cuma minggu yang lepas terlalu sibuk dan kesuntukan masa, Berlaku musibah dalam keluarga, Sarah cuma kronologikan sikit, agar kawan2 blogger tidak tertanya2.. 16/10 - Adik sarah yang Form 2 Maahad Tahfiz mengalami accident yang menyebabkan injured dalaman, -alhamdulillah dah operate buang limpa, cuma hingga hari ini, masih lagi dibilik ICU, pernafasannya belum stabil lagi.. Doakan ya agar adik pulih sepenuhnya. Sepanjang peristiwa tersebut kami berulang alik ke HPRZ II setiap hari.. itu yang tak sempat nak online. 20/10 - Kami warga SKSE kehilangan seorang warga Guru ( Arwah Ustazah Hasniah yang meninggal dunia akibat kemalangan) Berita mengenainya ada dalam Harian MetRo Jumaat 23 Oktober. Satu kehilangan yang begitu mengejutkan kami semua, ( Takziah buat Keluarga Kak Yah). Semoga Allah menempatkan beliau dikalangan orang2 yang beriman. dan sekaran

Kek ? Brownies ? Besday?

Image
Inilah hasil tangan mama Insyirah. Tulisan tu guna piping jelly wat color merah, itu yg tenggelam sikit tu....... Haa.. potong.. jangan tak potong Ayahsu, Insyirah, Ucu Na Apasal stim je mata ucu? Sebenarnya Ucu tgh pujuk Insyirah,, merajuk sbb nak potong lagi kek upss brownies .tu .. Assalamualaikum Pagi semalam buatkan brownies, permintaan adik2, katanya lama tak makan kek, maklumlah raya hari tu, kaklongnya tak buat walau sebiji kek pun. Malaslah masa tu, entah kenapa .. he he.. so semalam, pagi2 lagi buatkan brownies. Kenapa brownies??? sebab tak yah guna mixer just wisk je . dah terlanjur buat, apa lagi ambil syarat and konon2nya sambut besday Nurhusna Insyirah, (sambutan utk my dotter postpone hingga cuti nanti, tunggu mak2 sedara dia balik dulu.) nanti banyak dpt hadiah,... he he he ... Ok layanlah gambar2 tu..

Hasil Seni Insyirah

Image

Insyirah, Iman, Ajmal dan My Friends Siti

Image
Insyirah dan Iman.. sama sebaya cuma beza 5 bulan aje tua Iman.. Tgklah gelagat dua sekawan... ini dah nak balik dah , dekat Masjid Muhammadi. Masa tengah tunggu kaum2 bapa menunaikan Solat, bukan main lagi diorang bermain.. al maklumlah ruangnya luas dan lapang.. :) Nak pakai kasut tu... hai iman, tgk aje ke??? This my best friend Siti with her 2nd son Ajmal.. adiknya Iman Cak AAA... !! Sebenarnya gambar ni di snap selepas kita semua menghadiri majlis perkahwinan Ummi Kin raya aidilfitri baru ni

Selamat Pengantin Baru Ummie Kin

Image
Assalamualaikum... alhamdulillah hari ni baru dapat upload gambar2 sepanjang majlis perkahwinan Ummie Kin, majlis berlangsung pada hari Rabu raya keempat. Ramainya tetamu, maklumlah anak mantan Timb. MB (Ust Halim). Yang bestnya boleh jumpa kawan se UM , yang dah lama tak jumpa, tak banyak cerita yang boleh dikongsi, sekadar sempat bertanya khabar.

Selamat Hari Lahir Sayang

Image
Dapatkan Mesej Bergambar di Sini Photo Tinks by WiddlyTinks.com Photo Tinks by WiddlyTinks.com Assalamualaikum dan salam semua, Hari ni genaplah 2 tahun my little Insyirah... doa mama dan baba, semoga dirimu sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah, membesar menjadi srikandi Islam dan sentiasa membawa kebaikan dan kelapangan tatkala sesiapa bersama mu... menjadi harapan mama dan baba,, agar dirimu tidak jauh menyimpang pabila dewasa kelak... Tahulah oleh mu.. kaulah penyeri kami, penghibur kami, tatkala kepenatan, keletahmu itu mampu membuatkan mama tersenyum , baba senang hati... Insya Allah nanti kita sambut besday ya.. tadi lepas Isyak terus ke restoran Rafeah utk makan2 , cuma mama tak sempat lagi buat kek special utk adik, nanti hujung minggu ni ya..

Facebook _ Under yahudi???

Image
Salam semua, sarah nak kongsikan satu email yang dihantar, cuma Sarah harap sape2 ada info tentang perkara ni bolehlah share kat sini ya.. Aku betul betul tak tau pasal benda nih. Korang tau tak pasal benda nih?! Ades.. Sebab aku tak tau, so aku assume ramai lagi taktau pasal benda nih. So, aku tulis jer benda nih utk korang hayati dan renungi. Pada yang dah tau tu bagus la. Senang aku takyah cakap banyak lagi. Aku baru tau pasal benda nih petang tadi. Nabi cakap, sampaikan dariku walaupun sepotong ayat. Aku pun sampaikanlah kat korang. Facebook adalah produk Yahudi!! Sebagaimana kalo korang ikuti post aku sebelum nih yang menyarankan korang meninggalkan Fotopages , kali ni sekali lagi aku menyarankan anda semua diluar sana untuk Tinggalkan Facebook Demi Darah Saudara Kita di Palestin Sana !! Mungkin korang boleh beralih arah ke Friendster plak. Aku Bukan Cakap Kosong. Baca Dibawah!! Tahukah anda bahawa Facebook telah berjaya mengaut keuntungan sebanyak USD300 juta pada tahun 2008?Ini