Assalamualaikum...

Sebenarnya dah lama nak share story ni kat sini... alhamdulillah akhirnya insyirah sudah genap 2 tahun 2 bulan sekarang dan hampir sebulan lbh dia tidak BF dengan mamanya...
Awalnya memang berat hati nak stop BF,, tapi memandangkan ada faktor lain .. so by hook or by crook memang kena stop.. kesian kat insyirah.. nak tau macamana ikhtiar utk hentikannya?
actually banyak fasa yang sarah lakukan.. tapi (dalam fasa tersebut diriku memang tak bersedia utk berhentikannya,,(sapu asam jawa, sapu limau nipis ) tapi itu sebab tak berjaya ,. tak bersungguh2.)Sedih tau!!! :(
Tapi at the end.. ku pujuk jua hati .. so dikhtiarkan dengan Jus Tok Guru yang di sapukan pada nipple.. Insyirah malam tu bila start BF dia terasa pelik semacam.. katanya masam.. start hari tu dan 2 3 hari berikutnya.. bila dia minta nak BF .. mamanya cakap"adik lupa ke susu mama dah masam?? dah tak boleh minum?? ok tak ayat tu??? " >
Tidur malam pun gelisah aje... sedihnya hati tatkala itu... Allah sahaja yang tahu.. terasa macam nak beri aje,. tapi kalau dibuat begitu.. maka sia-sia aje usahaku... lagipun baba pun dah setuju utk kami stopkan BF pada Insyirah..
Masalah utama bila dah stop BF ni adalah Formula Milk mana yang nak diberikan sebagai ganti?? sebab Insyirah memang tak suka minum FM.... so akhirnya ku mencuba Mamil Gold tapi diberi tika malam .. saat dirinya sudah lena dan menangis di tengah malam utk susu dan dalam keadaan mamai dan mata tertutup akhirnya habis jua dalam 4 oz.. tapi tak banyaklah!!!
So... sekarang ni bangun tengah malam untuk buatkan susu.. terbalik bukan??? Orang lain masa baby kecil2 bangun berjaga malam.. lain pula diri ku... tapi.. berkorban apa sahaja..
But honestly said: ku merindui saat dan tatkala Insyirah berkata," mama, "adik nak neeneennnnnnn.." kadang2. buat2 bergurau juga .... ulang2 ayat itu padanya sekarang .. tapi memang dia takkan ajuk...
P/s : bukan saya mengatakan bila bila bb cukup 2 tahun kena stop.. tetapi itu adalah pilihan dan disebabkan perkara lain.. yang tu lain kali story ya..

1 Comments

  1. salam... teringat anak sulung kak e pun berhenti BF pada usia Insyirah ni... macam2 cuba tak berhenti, lastly guna 'jadam' baru tak mau sedap
    jadam' tu memang betul2 pahit...

    * kakak pun minum MAMIL (dulu MAMIL untuk baby je dan DUMEX PLUS untuk toddler)

    ** Bila baca n3 ni memang macam kisah Si KAKAK berhenti BF dulu - lepas pengalaman pertama, anak ke-2 dan ke-3 kak e berhentikan sebelum betul2 cecah 2 tahun... Alhamdulillah mudah...

    ReplyDelete