Assalamualaikum dan salam Ukhuwwah..

Solid Food For Naufal

Alhamdulillah Naufal dah masuk 6  bulan 7hb 12 ritu... so mama dah boleh perkenalkan makanan untuk naufal... sebelum meneruskan agenda tersebut.. harus ada pengetahuan tentangnya .. nantikan salah pula... cian my baby. 
Before that, nak cerita sikit tentang Sikap naufal  dalam 5 bulan .. selalu kalau tgk sesiapa makan..dia dah pandai bagi signal.. dia hisap2 bibir mulut dia, cuba capai makanan yang kita makan.. dan kadang2 dia tenung kita makan, menyebabkan mamanya rasa bersalah... huhu.. kalau ikut nenek , beria je naufal makan, tapi mama berkeras, cukup 6month ya.. so mama selalu cakap kat naufal " sabar ye dik... 2 3 hari je lagi adik boleh makan"  ..........

But ,.. baby biasalah.. Naufal macam dah kenal antara makanan dengan benda lain.. if nampak aje makanan teru aje buat2 makan, hisap bibir mulut... mcm2 lah...

So ... utk permulaan, perkenalkan baby dengan satu jenis aje makanan,... jangan di campur2 lagi... Naufal 1st makanan dia,.. bubur nasi yang ditapis.. tanpa sebarang perasa.
dari pembacaan utk umur baby 6-8 bulan , mulakan dengan bubur yang ditapis , menurut pakar pemakanan kalau boleh jangan di blend nasi tersebut.. sebab nanti akan mengurangkan zat makanan tersebut... so lenyek2 aje then tapis. Puree sayur atau buah-buahan seperti apple, pisang, juga boleh diperkenalkan...

sekarang ni naufal masih lagi makan bubur nasi yang dicampur dengan EBM + carrot tang dilenyek dan ditapis. air kosong? emm tak perlu lagi...  tgklah tu,,, kalau bab makan emmmmm.. sekarang ni dah pandai rebut sudu dr mama, tapi takleh lawan camera lagi... bulat mata kalau ada org nak ambil gambar dia... rela stop makan just nak posing like that... " acik cakap naufal suka camera"

0 Comments