Posts

Showing posts from 2011

My journey of being bisnesswomen~ part 1

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah.. macam best je bunyi tajuk kat atas tu... ahakss.. insya Allah di akhir tahun 2011 ni, rasanya saya ingin mencoretkan suka duka perjalanan selama beberapa tahun dalam bisnes online... sebagai satu bentuk penulisan untuk ingatan sendiri, dan juga harapanya menjadi panduan untuk mereka yang ingin berbisnes secara alam maya. dalam coretan ini, akan dikisahkan tentang ; 1. permulaan bagaimana saya terjebak dalam bisnes online 2. Apa perancangan dan juga matlamat berbisnes 3.Suka Duka bisnes Online 4. APa yang perlu di buat dan bentuk kesalahan dlm berbisnes. rasanya itu je kot nak coretkan, sebagai panduan masa hadapan supaya lebih bersemangat dan lebih teratur mengatur perancangan dan juga bisnes yang ada sekarang.. dan juga nak kongsi rahsia , bagaimana nak berbisnes tanpa menggunakan modal yang besar atau tanpa modal.. nak tak ?

kakak insyirah dan adik naufal

lamanya tak bercerita tentang anakanda berdua ni, banyak cerita2 yang nak dicoretkan sebagai rujukan masa akan datang... cerita pertama : kakak,  2 hari lepas, secara tiba-tiba bertanya pada mama  kakak : mama, sedap ke adik nenen?* terkesima mama sekejap, dalam hati kenapa blh keluar soalan ni... mama : sedaplah, macam kakak dulu, kakak pun sama macam adik.. kakak : ooooooooooooooooooooo........................... adik pula : alhamdulillah dah pandai menyebut beberapa perkataan dengan betul spt :Allah ,  Muhammad  mama, baba air, atas, kakak, pastu kalau nak mandi mesti sebut ndi, singkatan pada mandi lagi satu, dah boleh ingat beberapa huruf hijaiyyah, kalau kita sebut aliff... dia dah sebut ba, kalau sebut ta, dia sebut tsa, kalau sebut jim dia sebut ha... seronok nya mama dan baba lagi satu adik dah boleh ingat nama penuh dia... dulu kalau sebut Muhammad takde apa2 yang disambung tapi sekarang kalau sebut Muhammad mesti adik naufal akan sambung mcm ni : mama : muhammaaaaaaaaaaad  .

Diam tak Diam

Diam tak diam? apa ya? itu yg terlintas dalam minda masa nak buat new post... diam tak diam tahun 2011 akan meninggalkan kita dalam beberapa hari je lagi diam tak diam .. guru-guru akan mula bertugas dan bertugas diam tak diam cabaran, tanggungjawab , tugasan mungkin akan bertambah atau berkurang diam tak diam adakah amalan ibadat dan iman kita bertambah? diam tak diam adakah kita telah melunaskan azam kita awal tahun baru ni? oooohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... diam tak diam....................... mamahusna 23/12/2011 . 8.29pm

Resepi :BUTTERNUT SQUASH N CARROTY MASH WITH THYME

BUTTERNUT SQUASH N CARROTY MASH WITH THYME Bahn-bahan • 200g butternut squash, • swede atau labu • 1btg lobak • 4 biji kentang • 1 tsp thyme segar (tlh dicincang) • Minyak zaitun Cara-cara 1. Kupas kesemua bahan dan potong saiz sesuai 2. Masukkan ke dalam dulang pembakar bersama minyak zaitun. Bakar pada suhu 200°C for 30-40 min hingga lembut. 3. Sediakan kentang dan lobak untuk direbus hingga lembut. 4. Tambahkan thyme dan sedia untuk dipuri

sukanya!!! Bisnes Kad saya ... cantik tak?

Image
Assalamualaikum dan salam ukhuwwah :)  kad bisnes yg sudah siap awal bulan 0gos baru-baru ni..  ditempah dengan kak Zamara Buang. Sangat berpuashati dengan kad ini, cuma sedikit sesal sebab hanya guna sebelah page sahaja, ingatkan page belakang nak letak list barang2 jualan, tapi terlambat mesej , masa mesej tu, kad dah dalam kilang untuk di print..  takpelah, lain kalilah buat.. 

Tips anak petah dan cepat bercakap

Assalamualaikum dan salam ukhuwwah... hari ni saya nak share dengan kawan2 amalan yang boleh diamalkan kepada anak-anak kita  sejak baby lagi, amalkan membaca ayat 164 surah An-nisa',ayat yang akhir sekali iaitu wakallamallahu muusa takliimaa... maksudnya :" Dan Allah telah berbicara kepada Musa dengan langsung". bagaimana kaedahnya : 1)Mulakan dengan Basmalah 2)Bacalah ayat di atas dan doakan dalam hati agar anak2 petah,fasih berbicara. 3)selepas tu, lekapkan lidah kita pada lidah baby.. 4) Insya Allah, amalkan setiap masa, baby mesti suka.. ;) doa ni, saya dapat masa belajar kat MPSM dulu, Ust Shaari yang kongsikan pada kami masa dalam kuliah. then mak saya amalkan utk adik bongsu, memang alhamdulillah, kesannya Masya Allah, dan pada tahun 2007, saya bukan berteori sahaja, tetapi telah mempraktikkanya pada anak sulung saya. Insyirah dan diteruskan pada anak kedua saya naufal.. alhamdulillah, kalau dengar je saya baca, terus mereka berdua ni julurkan lidah ... maniskan s

MENJAMU SELERA DI SATAY MALAYSIA

Image
assalamualaium dan salam ukhuwwah  Hari khamis 20 hb 10 baru-baru ni, lepas waktu sekolah, ke Kota Bharu sekeluarga, tujuannya ? nak beli barangan buat kek dan ambil edible image yang ditempah sebab hari jumaat tu kena siapkan 2 biji kek tempahan pelanggan. Hari tu juga 1st time pergi beli bahan2 kek di Sweet Berry yang terletak berhadapan dengan Billion , teruja ku melihat barang2 bakery.. semangat nak berbaking datang 100%... :)  Lepas tu ke Padang Tembak, nak ambil stok MAB dengan Kakti,then terus ke Satay Malaysia yg berdekatan area situ, walaupun dan lama buka restorennya, tapi nilah 1st time ke sana. ok let look and see  Bunting yang ada, nak snap pic signboard tapi takleh sebab pantulan cahaya menarik bukan ? haa... itu dia hero dan heroin mama.. sedang bersiap sedia utk menikmati hidangan pembuka selera utk mereka : aiskrim solero magnolia.. opss... baca doa dulu kakak baca doa, adik amen kan.... emmmmm alhamdulillah, sejuk hati mama dan baba oit!!!.. sirap limau terbalik  orde
Image
Falsafah Buah-buahan 1 . Jadilah buah jagung, jangan jadi buah gajus.  Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan buah gajus menunjukkan bijinya yang cuma ada satu. Maksudnya : Jangan suka menunjuk-nunjuk harta, ilmu dan sebagainya. 2. Jadilah Pokok pisang.   Pokok pisang kalau berbuah hanya sekali, kemudian mati. Maksudnya : Kesetiaan dalam perkahwinan. 3. Jadilah buah durian , jangan buah kedondong.    Walaupun di luarnya penuh dengan kulit yang berduri tajam, tetapi dalamnya lembut dan manis. Hmmm, berbeza dengan kedondong, luarnya licin tapi rasanya agak masam dan di dalamnya ada biji yang berduri. Maksudnya : Don’t Judge a Book by The Cover.. jangan menilai orang dari luarnya saja. 4. Jadilah ubi kayu.  Walaupun hidup dalam tanah, tetapi isinya putih bersih. Maksudnya : Jagalah hati jangan kau nodai dengan kekotoran. 5. Jadilah setangkai petai, bukan setangkai rambutan.   Tangkai petai memberi makanan yang sama rata ke biji petainya, semua seimbang, tidak seperti rambutan..

POT LUCK BARU-BARU NI...

Image
Alhamdulillah pot luck yang dirancang oleh kami semua dapat berjalan dengan jayanya... syukur mendapat sambutan semua... diketuai oleh ketua chef, kakta da kakton.. nak g kelas, nanti sambung yer

Raya Aidilfitri 2011 ( edisi 2) & Majlis Kahwin Adik

Image
Tiada kata panjang berjela mahu dicoretkan , cukuplah sekadar gambar bercerita, sekitar hari persandingan (berarak) ida dan pesa , majlis sambut menantu dan gelagat kami anak beranak. WELCOME TO OUR FAMILY TO PESA...

Raya Aidilfitri 2011 ( edisi 1)

Image
Assalamualaikum dan Salam Syawal. bagaimana raya kawan-kawan semua? alhamdulillah kami sekeluarga dapat menyambutnya dengan penuh kegembiraan dan lancar sebagaimana yang dirancang. oh ya tahun ni sambutan aidilfitri kami sekeluarga di rumah kg tengah dimana tempat baba dilahir dan dibesarkan.. rumah mertua ku. :p , alhamdulillah sistem giliran yang telah kami buat bermula 4 tahun yang lalu telah memudahkan segala urusan kami semua, tiada gaduh-gaduh atau masam2 muka... kalau baba kena baca khutbah hari raya di surau kampungnya tatkala aidilfitri dan giliran tika itu di rumah mak ku... maka dia akan bertolak bersendirian ke sana dan pulang sejurus habis solat sunat aidilfitri... oh... tahun ni kami tak sempat nak bergambar bersama-sama , berempat sekeluarga... entahlah kenapa... ohh!! baru ku teringat, pagi tersebut... bateri kamera digital dah habis tenaganya... huhu.. so layan jelah gambar2 yang di snap selepas baterinya kami beli di Seven E dalam jam 11 pagi di hari raya.. mujur juga

Titisan susu ibu hingga akhir hayatnya

Image
  A dying Rwandan woman tries breastfeeding her child next to hundreds of corpses waiting to be buried at a mass grave near the Munigi refugee camp, 20 km north of Goma. Thousands of refugees were succumbing to cholera or dehydration, July 23, 1994. (Corinne Dufka/Reuters)   nak share tentang pic kat, betapa pengorbanan seorang ibu yang masih menyusukan bayinya tatkala ajal datang menjelma, memberi keinsafan dan juga kekuatan untuk diri ini bertekad menyusukan Naufal biar apa jua mehnah yang datang. walau tika Ramadhan ini, susu ku amat2 drop, tapi masih lagi dapat menyusukan naufal, stok yang di bawa ke rumah neneknya tika saya pergi mengajar hanya dalam 4 auns, tetapi naufal cukup memahami dan tidak ber 'feel' ... sebab itu tiap kali pulang dari sekolah, mesti dia terkam pada mamanya... nak BF... huhuhu... tak sempat mama nak rehat,.. apa agaknya berlaku pada anak perempuan tersebut ya? setelah 17 tahun berlalu, adakah anak ini terus survive? bagaimana nasibnya? Allahu a

Bengang

Assalamualaikum dan salam Ukhuwwah.. pelikkan tajuk entry kali ini? apa perasaan anda bila kerja yang anda buat, telah anda laksanakan dengan baik tetapi masih ada yang cuba mewujudkan masalah ? masalah yang sepatutnya hanya melibatkan 2 pihak sahaja, dan pastinya mampu diselesaikan oleh 2 pihak terbabit, tetapi masalah ini diwar-warkan  kepada orang lain yang  yang tidak tahu menahu ? dan diperbesarkan - dibesar- dibesar-dibesarkan... tetapi pihak yang melaksanakan tugasan tersebut tidak dipanggil untuk ditanya hal sebenar? apakan itu suatu tindakan yang bagus? setelah diwar-warkan, dan pihak yang terlibat mendengarnya daripada orang lain , dan setelah ia tersebar dengan cepatnya, barulah org itu nak merujuk kepada kita yang terlibat, bertanyakan hal sebenar, apa anda rasa ?   BENGANG KAN? MEMANG BENGANG!!!! , INGATKAN DI BULAN YANG MULIA INI, HATI DAN DIRI MAMPU BERSABAR!! BERSABAR!! TETAPI KERANA PERKARA YANG SEDIKIT , ADA ORANG LAIN JUGA TERCALIT ... TERKENA ... TERJERAT SAMA.... .

One Minute ‘Virtual’ Simultaneous Breastfeeding

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah semua, 6hb Ogos baru2 ni, saya tidak melepaskan peluang untuk bersama-sama menjayakan One Minute ‘Virtual’ Simultaneous Breastfeeding yang bermula pada jam 3pm - 3.01 pm.. Ramai peserta yang mengikutinya. tengoklah di bawah.. nama mamahusna tersenarai antara mereka yang telah menjayakan aktiviti tersebut . Lily Azzura binti Hangsor & Delisha Nur Amani binti Azli Lim Choon Mei & Eirena Leong Hui Qi Lim Yew Lee, Eunice  & Dariel Lee Zhe Khai Liza Aishah & Aiman Hakimi Loh Lim Szu Fen & Lee Kaelyn Loke Lai Yin & Cheah Zhi Ting Loo Joo Ann & Julian Jude Lee Louis Ho Yeng Gee & Andrew Wang Jia Ging Lydia Najihah Tuk Abdullah & Nur Iman binti Hasmidzul Jojo Maesarah Ab Rahim & Muhammad Arif Naufal bin Mohd Shukri Mardhiah Ismail & Muhammad Haziq Kamil Mardiana Zakaria & Abu Dzarr Farisi bin Ahmad Tajuddin Mardziah Mohd Lokoman & Muhammad Farhan Ibtisam bin Mohd Sham and Farah Solehah Mariani binti Che Hass
Assalamualaikum dan salam Ukhuwwah, entry kali nak share video tentang Flash Mob yang di buat di KLCC semalam... dengar2nya ada peristiwa yang tak best masa para ibu berkumpul untuk menjayakan program tersebut, bila melihatkan video di bawah rasa touching sangat, rasa sayu dan hiba.. kalau dapat mengikuti sekali , mesti menjadi moment yang amat manis untuk diri ini. Semoga dengan adanya video membuka mata dan minda sesetengah pihak yang menganggap menyusu adalah suatu yang rendah martabatnya. Sedangkan Allah telah berfirman di dalam Al-Quran tentang galakan penyusuan susu ibu sebagaimana di bawah: “Apabila keduanya ingin menyapih (memberhentikan penyusuan) sebelum dua tahun dengan kerelaan keduanya dan permesyuaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya” – Surah Al-Baqarah, ayat 233 KLCC Nursing Ad Hoc Flash Mob Video by TheVIDEOGRAPERZ
Image
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan Mubarak semua... Alhamdulillah... syukur pada nikmat mu yang tidak terhingga, lantas memberikan peluang kepada hambamu ini untuk menikmati dan merasai nikmat ramadhan bagi tahun ini. Buat teman2 semua, selamat menyambut ramadhan dengan penuh ibadah . jadikan bulan ramadhan madrasah tarbiyyah membunuh nafsu yang merajai jiwa kita selama ini. Jangan dilepaskan peluang sale yang begitu hebat yang diberikan Allah SWT. jom baca artikel di bawah, muga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.. Sejarah menjelaskan kepada kita bahawa pada bulan Ramadhan, Allah berkenan menurunkan Al Qur'an untuk menjadi petunjuk, penjelas petunjuk dan furqan yang menyingkap tabir kegelapan manusia dan alam ini. Peristiwa ini di abadikan di dalam Al Qur'an, melalui firman-Nya: "Bulan Ramadhan, iaitu (bulan) yang di dalamnya diturunkan Al Qur'an (sebagai) petunjuk bagi (sekelian) manusia dan sebagai penjelasan daripada petunjuk itu serta sebagai pembeda (an

Selesai dua perkara

Assalamualaikum dan salam Ukhuwwah, alhamdulillah, alhamdulillah dan syukur ya Allah, semalam dan hari ini kami sekeluarga telah menyelesaikan dua perkara yang penting sebelum memasuki rumah baru kami. Terima kasih tak terhingga buat adik2 ku semua yang telah bertungkus lumus dan tentunya ayah dan mak juga tak terkecuali membasuh dan mencuci rumah kami... alhamdulillah kerana memberi pertolongan yang maha besar ertinya buat kami, meringankan kerja kami yang mempunyai anak2 kecil, terima kasih juga kepada jiran sebelah kak ju dan suami yang sudi meminjamkan wayar air untuk memudahkan urusan membasuh rumah kami. Semalam pula, kami ke G-Orange di Tunjung untuk membeli lampu dan juga kipas untuk rumah kami dan juga adik pula membeli lampu dan kipas untuk rumah mak dan ayah.. tahun ni berlaku banyak transformasi di rumah mak dan ayah.. harap mak dan ayah menyukainya..  Sepetang di G-Orange amat-amat memabukkan dan merambangkan mata .. sungguh cantik dan lawa2 semua barang yang ada, seakan n

Pengalaman mencari rumah dan beli atau sewa?

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah Apabila 2 kali terpaksa perpindah dari rumah sewa ke rumah sewa yang lain dalam masa yang singkat tentunya kami berfikir, alangkah indahnya mempunyai rumah sendiri.. banyak kelebihan bila mempunyai rumah sendiri. Pernah terlintas di hati, kalau rumah yang sedang di duduki sekarang (kami akan berpindah minggu hadapan) adalah milik kami sekeluarga, tentu banyak yang boleh dibuat, menggantung ayat2 al-Quran di dinding, mengecat bilik dengan warna kesukaan, mengubah suai rumah agar lebih fleksibel untuk kami yang mempunyai 2 anak yang masih kecil, mewujudkan ruang permainan dan pembelajaran anak-anak2.. dan satu lagi menyambung sedikit di bahagian "porch" untuk dijadikan mini butik mamahusnashoppe , tapi itu semua hanya anganan, kerana rumah ini bukan milik kami, kami hanya menyewanya sahaja. tapi tatkala kami diberitakan oleh tuan rumah akan notis tak sampai sebulan (melalui sms), bahawa kami perlu mengosongkan rumah ini , apa yang mampu kami

Susu Ibu Tidak Akan Kering

Image
rasa nak kongsi dan share di sini, tentang penyusuan di bulan ramadhan... UMUM mengetahui mengenai kebaikan susu ibu yang mengandungi antibodi melindungi bayi daripada serangan penyakit. Jika beberapa tahun lalu, menyusu badan tidak dilihat sebagai trend, kini kian ramai para ibu cenderung mempraktikkannya demi kelestarian kesihatan si kecil. Tidak timbul lagi soal malu atau segan menyusukan anak di khalayak ramai, walaupun ada mata-mata nakal mencuri pandang. Namun, bagi ibu yang menyusukan bayi buat pertama kali kedatangan bulan Ramadan menimbulkan sedikit kegusaran kerana khuatir pengeluaran susu berkurangan malah, mungkin tiada susu yang dapat dikeluarkan kerana menjalani ibadah puasa. "Memang ada segelintir ibu yang berasa bimbang jika tidak dapat menghasilkan susu badan sebanyak seperti hari-hari biasa. "Tetapi sebenarnya, para ibu tidak perlu gusar kerana penghasilan susu akan tetap sama jika aktiviti pengurusan penyusuan ibu itu dijalankan seperti normal dan ia menjad
Image
Assalamualaikum dan salam ukhuwwah, Ini kali kedua membaca kisah Norma dan Talib, kali pertama membacanya di blog Moon tak sempat nak kongsikan di sini, memandangkan masa untuk berblog adalah sikit dan tak sempat nak mengarang ayat. so.. masa buka FB geng mum biz, ada someone postkan tentang kisah Norma dan family daripada BLOG AINI , saya terus copy aje daripada blog Aini , kredit to Aini , syukran . semoga usaha yang sedikit ini dapat membantu Norma dan Talib dalam mengharungi ujian daripada Allah yang Maha Berkuasa. Allah tidak akan menguji hambanya sekiranya dia tidak mampu menghadapi ujian tersebut. +====================================================================== Frankly speaking, I am speechless ketika mahu menulis entry ini. Tak tahu mana nak mula. Tak tahu juga bagaimana mahu memulakan entry ini. Perlukah saya hurai panjang lebar, atau perlukah saya buatkan entry ini hanya pendek dan terus kepada maksud sebenar? Ermmm….*paused* Masih teringat kali pertama Adam dilahirk