Posts

Showing posts from October, 2011

sukanya!!! Bisnes Kad saya ... cantik tak?

Image
Assalamualaikum dan salam ukhuwwah :)  kad bisnes yg sudah siap awal bulan 0gos baru-baru ni..  ditempah dengan kak Zamara Buang. Sangat berpuashati dengan kad ini, cuma sedikit sesal sebab hanya guna sebelah page sahaja, ingatkan page belakang nak letak list barang2 jualan, tapi terlambat mesej , masa mesej tu, kad dah dalam kilang untuk di print..  takpelah, lain kalilah buat.. 

Tips anak petah dan cepat bercakap

Assalamualaikum dan salam ukhuwwah... hari ni saya nak share dengan kawan2 amalan yang boleh diamalkan kepada anak-anak kita  sejak baby lagi, amalkan membaca ayat 164 surah An-nisa',ayat yang akhir sekali iaitu wakallamallahu muusa takliimaa... maksudnya :" Dan Allah telah berbicara kepada Musa dengan langsung". bagaimana kaedahnya : 1)Mulakan dengan Basmalah 2)Bacalah ayat di atas dan doakan dalam hati agar anak2 petah,fasih berbicara. 3)selepas tu, lekapkan lidah kita pada lidah baby.. 4) Insya Allah, amalkan setiap masa, baby mesti suka.. ;) doa ni, saya dapat masa belajar kat MPSM dulu, Ust Shaari yang kongsikan pada kami masa dalam kuliah. then mak saya amalkan utk adik bongsu, memang alhamdulillah, kesannya Masya Allah, dan pada tahun 2007, saya bukan berteori sahaja, tetapi telah mempraktikkanya pada anak sulung saya. Insyirah dan diteruskan pada anak kedua saya naufal.. alhamdulillah, kalau dengar je saya baca, terus mereka berdua ni julurkan lidah ... maniskan s

MENJAMU SELERA DI SATAY MALAYSIA

Image
assalamualaium dan salam ukhuwwah  Hari khamis 20 hb 10 baru-baru ni, lepas waktu sekolah, ke Kota Bharu sekeluarga, tujuannya ? nak beli barangan buat kek dan ambil edible image yang ditempah sebab hari jumaat tu kena siapkan 2 biji kek tempahan pelanggan. Hari tu juga 1st time pergi beli bahan2 kek di Sweet Berry yang terletak berhadapan dengan Billion , teruja ku melihat barang2 bakery.. semangat nak berbaking datang 100%... :)  Lepas tu ke Padang Tembak, nak ambil stok MAB dengan Kakti,then terus ke Satay Malaysia yg berdekatan area situ, walaupun dan lama buka restorennya, tapi nilah 1st time ke sana. ok let look and see  Bunting yang ada, nak snap pic signboard tapi takleh sebab pantulan cahaya menarik bukan ? haa... itu dia hero dan heroin mama.. sedang bersiap sedia utk menikmati hidangan pembuka selera utk mereka : aiskrim solero magnolia.. opss... baca doa dulu kakak baca doa, adik amen kan.... emmmmm alhamdulillah, sejuk hati mama dan baba oit!!!.. sirap limau terbalik  orde
Image
Falsafah Buah-buahan 1 . Jadilah buah jagung, jangan jadi buah gajus.  Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan buah gajus menunjukkan bijinya yang cuma ada satu. Maksudnya : Jangan suka menunjuk-nunjuk harta, ilmu dan sebagainya. 2. Jadilah Pokok pisang.   Pokok pisang kalau berbuah hanya sekali, kemudian mati. Maksudnya : Kesetiaan dalam perkahwinan. 3. Jadilah buah durian , jangan buah kedondong.    Walaupun di luarnya penuh dengan kulit yang berduri tajam, tetapi dalamnya lembut dan manis. Hmmm, berbeza dengan kedondong, luarnya licin tapi rasanya agak masam dan di dalamnya ada biji yang berduri. Maksudnya : Don’t Judge a Book by The Cover.. jangan menilai orang dari luarnya saja. 4. Jadilah ubi kayu.  Walaupun hidup dalam tanah, tetapi isinya putih bersih. Maksudnya : Jagalah hati jangan kau nodai dengan kekotoran. 5. Jadilah setangkai petai, bukan setangkai rambutan.   Tangkai petai memberi makanan yang sama rata ke biji petainya, semua seimbang, tidak seperti rambutan..

POT LUCK BARU-BARU NI...

Image
Alhamdulillah pot luck yang dirancang oleh kami semua dapat berjalan dengan jayanya... syukur mendapat sambutan semua... diketuai oleh ketua chef, kakta da kakton.. nak g kelas, nanti sambung yer