Posts

Showing posts from 2012

Pisah Susu (Part 2)

sambungan part 2 dari entry terdahulu last cerita hari tu, saya sapu vitamin C shaklee tapi misi gagal juga disebabkan kealpaan saya dan hari berikutnya saya cuba tumbuk Alfafa , tapi dia terus menyusu tanpa rasa apa-apa... huhu.. rupanya alfafa tiada kesan juga Saya bagitau mak, mertua cadangkan bawang putih dan nissay(gula melaka bagi orang luar kelate), tapi mak mencegahnya ,katanya takut side effect pada nipple ibu2... he he faham2lah bawang putih kan panas... so saya pasrah seketika.......... saya rasa saya mesti cuba buat kaedah yang disarankan oleh mertua saya, sebab katanya semua anak2 dia (mungkin termasuk suami saya) berjaya dengan kaedah tersebut... so misi saya saya dapatkan nissay dan bawang putih.. opss semuanya dah ada di dapur , so saya cuba ambil sedikit bawang putih, (tak perlu banyak ya, sebab baunya amat2 busuk dan membusukkan) ditumbuk dengan nissay (sikit je-sebesar ibu jari) then sapu di keliling aerola... alhamdulillah misi berjaya, saat Naufal nak menyusu, saya

Pisah susu (Part 1)

Baru nak coretkan pengalaman bagaimana na pisahkan susu Naufal.. dah janji kan hari tu nak cerita, bukan sekadar cerita tetapi mungkin boleh dijadikan panduan oleh ibu-ibu semua . :) boleh baca di entry ini :  Sayu tapi mesti tabah disebabkan Naufal selalu aje moody... saya tahu dia belum betu-betul2 mahu berpisah susu dengan saya.. namun disebabkan umur Naufal sudah menginjak kepada 2 tahun 4 bulan, sesuatu harus saya lakukan... saya bagitau hasrat murni itu pada baba, alhamdulillah dia serahkan semuanya pada saya... buatlah yang terbaik untuk anak-anak.. tetapi ada kalanya dia tak tahan melihat naufal meminta-minta untuk menyusu, dia minta saya berikan... kesian kat anak , katanya... tapi saya harus bertegas.. sayu dan sedih usah di cerita di sini... bagaimana saya melakukannya? Pada awal Muharam 1434H, saya cuba menyapu air asam jawa .. bila Naufal menyusu dia rasa pelik dan bagitau ama (Mama) ubuh (letak)... pastu dia cuba lagi........ dan ...... oh... tidak berjaya kali ini.......

AMALAN KETIKA ANAK SEDANG TIDUR

Image
Dalam pada kita mendidik anak-anak, marilah sama-sama kita amalkan perkara-perkara di supaya lebih berkesan kepada jiwa dan roh anak-anak.. selamat beramal  ♥Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya, ♥Membaca surah al fatihah 1 kali,alam nasyrah 1 kali.Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya. ♥Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya. ♥Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak. ♥ﻻ ﺇﻟﻪ ﺇﻻ ﺍﻟﻠﻪ♥ 

Salam Maal Hijrah 1434H

Image
Salam Maal hijrah dari kami semua.. semoga 1434H memberikan kita peluang untuk lebih bekerja,beramal dan bertindak kerana Allah

Aidil Adha dan Aqiqahkan Naufal

Image
Assalamualaikum........... mengimbas cer sebelum ke tempat penyembelihan ralit nya daging sebelum di agihkan kepada 7 bahagian Semoga kita semua mampu menghayati pengorbanan Nabi Ibrahim a.s  dan Nabi Ismail a.s

Sayu hati , tapi mesti tabah

Assalamualaikum dan salam aidil Adha.. sekadar nak luahkan rasa, 2 minggu ni sedang berusaha nak lepaskan naufal dari menyusu, pelbagai cara dibuat, insya Allah saya akan kongsikan kaedah /cara tersebut selepas saya berjaya weaning off ya. Adik Naufal: mama bukan sengaja untuk berbuat demikian, mama terpaksa kerana adik sudah berumur 2 tahun 4 bulan, dan mama telah membuat bacaan waktu2 terbaik untuk menghentikan penyusuan anak-anak dan bertekad untuk menghentikannya dalam tempoh ini. Mama harap adik faham, mama terpaksa tabahkan hati tatkala tengok adik sayu aje hari ni, badan pun dah panas-panas. bila diberikan susu botol, adik menolak.. adik tak nak makan, mungkin adik tak berselera, seperti ada sesuatu kekosongan antara kita, mama nak peluk adik,tapi adik menolak, mungkin adik marah pada mama kan??? takpe,,, mama faham.. cuma mama berikan masa untuk adik terima keadaan ini ya..lambat atau cepat adik kena terima juga..  segalanya adalah utk kebaikan kita bersama :) adik nak tau tak?

Alhamdulillah, selesai sudah kursus

Alhamdulillah, pagi tadi tepat jam 10.30 pagi , maka  selesai sudah kursus KSSR Tahun 3 yang saya hadiri selama 4 hari bertempat di SKSYP 2, bermula 25-28 September 2012...  Kursus ini diwajibkan kepada semua guru GPI  yang akan mengajar murid-murid tahun 3 untuk tahun 2013 nanti... jadi saya telah menjadi guru GPI selama 4 hari ( ada ceritanya di sini, kenapa daku menjadi GPI) tapi biarlah rahsia bak kata Siti Nurhaliza... bagi yang mengetahuinya ... shhhhhhhhhhhhhhhhh aje ya...  saya sematkan dalam jiwa/hati bahawa  Allah mahu memberikan sesuatu yang terbaik untuk saya... amen... amen... amen...  Sekurang-kurangnya selama 4 hari berkursus, banyak info terkini, perkongsian,serta penambah baikkan yang telah saya perolehi disana.. Syukur padanya selama saya bersama-sama geng-geng GPI, saya dapat mengutip mutiara pengalaman daripada guru-guru yang telah mengikuti kursus ini dan telah melaksanakannya diperingkat sekolah mereka. Ada di kalangan mereka yang dah melaksanakannya 100% dan ada

Suasana Hari Raya & sambutan hari lahir... 19/hb

Image
biarlah gambar menceritakan segalanya...suasana petang raya pertama di rumah mak .. kek russian black and white untuk birthday adik keduaku  semoga Allah memberkati mu dan kehidupan mu   ayah dan pakcik lan mak tok kami kami sekeluarga :)  adik lelaki ku yang ke 3   sibuk menjamu selera eh.... buah rambutan...  kerana nak kan buah rambutan di seberang sungai, kancil telah memperdaya si buaya tersebut kesian buaya...  kancil... kancil...

Peminat Setia Oh My English !

Image
Assalamualaikum ,  Salam Ramadhan yang ke 9, semoga Ibadat Puasa kita lebih baik daripada hari-hari sebelumnya..  semalam check handset, tengok-tengok ada gambar / scene Oh My English!!! inilah dia peminat setia Oh My English !!! setiap hari balik aje dari sekolah, mesti tanya : "mama, ada oh My english ??? pendek kata, TV memang di "conquer" oleh mereka berdua.

Rasulullah Usahawan Hebat

credit to Lyna Noh.. tadi along azlina ada postkan tentang bisnes RasulullahSAW , so mamahusna nak share kat sini , dan sebagai rujukan masa akan datang  Bisnes tanpa modal - Rasulullah memperdagangkan barang2 Pakciknya Ejen jualan - Rasulullah menjadi wakil jualan barangan Khadijah & Baginda benar2 berjaya Network - Baginda ikut mana2 tempat yg ramai pedagang, join exhibition, jalin hubungan International trading - Baginda tak meniaga d Mekah shj malah pegi ke mana2 tempat tumpuam peniaga di middle east Permissive Marketing - Gelaran al-Amin yg dipegangnya membuatkan pelanggan cari & suka berurusan dgn Baginda Sebenarnya byk lg rahsia2 kehebatan biz Rasulullah SAW, insyaAllah kita niatkan ikut jejak Baginda smg dapat tempias syafaatnya :)

Saya sudah milikinya , anda bila lagi ?

Image
assalamualaikum..  Shaklee satu produk yang sudah lama dipasaran Malaysia, sebelum ini hanya mendengar nama sahaja dan tidak endahkan apa yang ada padanya.. tetapi sejak mengambil Set B iaitu set breasfeeding , saya mula mengambil shaklee secara konsisten. Kini saya telah mula mengambil beberapa lagi produk Shaklee untuk kesihatan saya dan anak-anak.  Antara suplement yang sedang saya amalkan ialah :  anda pula bila ? berminat?  hubungi saya untuk konsultasi percuma. Ada promosi Vita E untuk bulan Jun !!! sms; 0139561249 email : mamahusnashoppe@gmail.com

Kulit yang cantik dengan Set D

Image
Assalamualaikum............... hari hari terakhir sebelum cuti sekolah berakhir. :)  hari ini diari mamahusna ingin kongsikan sesuatu yang menarik untuk tatapan pembaca, eh... ada pembaca ke ? :)  Setiap orang tidak kiralah sesiapa pun tentu mengidamkan kulit yang cantik, licin, lembut, gebu dan sewaktu dengannya.. tetapi kecantikan tidak akan datang secara sendiri,  "Allah itu indah dan sukakan keindahan"  sudah tentu kita sebagai makhluk ciptaanNYA  mempunyai perasaan sebegitu.  setiap dari kta dianugerahkan dengan kecantikan tersendiri, maka tentu kita perlu menjaga kecantikan yang di anugerahkan oleh NYA,     oleh itu, kami menyediakan set wajah berseri bagi mendapatkan wajah yang segar, berseri, segar dan kurang masalah, dengan pengambilan set ini , Insya Allah dengan izinNYA, kita bertawakal dan berusaha serta berdoa padaNYA .  Memperkenalkan SET D yang mengandungi : B Complex Vita-C Vita-E Vita-C dan Vita-E adalah gabungan antioksidan yang powerful, bermanfaat untuk me

Happy anniversary Mama & Baba

Image
Happy anniversary buat kami berdua yang ke -5, kek di atas tu menyatakan warna-warni dalam kehidupan perkahwinan setiap pasangan..  diarimamahusna ingin berkongsi artikel berkenaan perkahwinan utk tatapan semua, semoga ada manfaatnya , credit kepada web : iluvislam Mencari pasangan hidup bukan mudah. Pasangan hidup maknanya pasangan untuk hidup bersama. Bukan sekejap. Jika umur panjang mungkin bersama sehingga 50 tahun. Bangun bersama, makan bersama, berbual bersama, tidur bersama. Berkongsi anak, berkongsi rumah, berkongsi rasa, berkongsi kasih. Maka, mencari pasangan hidup ini memang perkara serius. Serius. Memang serius. Jangan akibat si dia mengurat anda, maka anda terus terpesona dan bersetuju. Jangan semata si dia comel atau glamour, maka anda terus mengambilnya. Fikir betul-betul. Solat istikharah dan banyakkan berdoa. Selagi belum tenang jiwa, tunggu dulu. Usah tergopoh gapah. Mencari jodoh, perlukan panduan. Perlu ada sandaran ilmu dan petunjuk. Dalam banyak-banyak penulisan s

Voucher RM 5 sempena Anniversary Sale

Image
Assalamualaikum wahai pembaca dan sahabat2 yang budiman, sempena anniversary kami yang ke 5, kami dengan sukahatinya memberikan nilai hebat untuk semua pelanggan mamahusnashoppe.com dengan setiap pembelian bernilai RM 50 , dapatkan voucher belian bernilai RM 5 untuk pembelian berikutnya. Promosi ini sah bermula 8-jun 2012 sehingga 16-jun-2012 jangan lepaskan peluang ini!!!!!!!!!!!! www,mamahusnashoppe.edycart.com

Sanah Helwah adik Naufal

Image
Assalamualaikum... selamat hari jumaat kawan-kawan, hari rabu lepas, hari lahir naufal tau !!! terima kasih mama, baba, kakak dan semua yang telah meraikan hari lahir naufal ya... insya Allah naufal akan menjadi anak yang soleh...  :)  Happy Birthday adik Naufal 6-6-12 genaplah adik berumur 2 tahun... kami doakan adik sihat sejahtera, menjadi qurratul aini utk mama dan baba, membesar sebagai anak soleh cupcake utk adik naufal  yg ni hadiah dari cikngah.. majlis dibuat tak dirancang, tetapi alhamdulillah... berjalan lancar..

Khasiat Vitamin E

Image
Kepentingan Vitamin E? siapa yang tidak pernah  dengar Vitamin E? tentunya kita tahu vitamin E terkenal dengan khasiat-khasiatnya. Antara khasiat vitamin E   Vitamin E terkenal sebagai anti penuaan dan antioksida.  dikenali sebagai vitamin awet muda kerana vitamin E dikatakan membantu melambatkan proses penuaan Vitamin E amat sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi, kerana ia membantu mengelakkan anemia terhadap bayi. Anemia bermakna kekurangan oksigen yang dibawa oleh darah akibat kekurangan sel darah merah. Ia amat bahaya kepada bayi yang sedang dalam proses membesar. vitamin e amat diperlukan oleh ibu-ibu lepas bersalin untuk menjaga kesihatan otot dalam proses menurunkan berat badan. Ini kerana otot yang sihat akan memudahkan pembakaran  lemak secara efektik.  Vitamin E juga baik untuk ibu-ibu yang mengalami bengkak susu atau  clog duct. dijadikan sebagai first aid. vitamin e dapat mengurangkan bengkak dan inflamasi. Pengambilan vitamin E dikatakan dapat membantu kesihatan prostat*,

Kulit Yang Cantik, bagaimana ya?

Image
semua orang nak cantik kan? cantik dalaman , cantik luaran.. tapi apa rahsianya? tentu mereka yang mempunyai kulit yang cantik ada "secret recipe" ehemmm......... sebenarnya kan.......... sebenarnya.................  Tiads rahsia.. Kerana ianya semudah A-B-C saja! Kenapa ABC? haa... pasti nak tahu kenapa semudah k erana  vitamin untuk kulit cantik  adalah terdiri dari vitamin2 A, B  dan C! Vitamin A  membantu memperbaiki tisu badan, mengelakkan kekeringan kulit dan melambatkan kesan penuaan. Vitamin B  memperbaiki peredaran darah, menstabilkan hormon dan meratakan warna kulit. Vitamin C  membantu mengekalkan paras kolagen yang penting untuk membaiki kulit rosak serta menjaganya agar selalu licin, tegang dan sihat. Satu lagi yang penting untuk kulit cantik terutama yang mengalami masalah kulit seperti jerawat dan sebagainya adalah  vitamin E  yang juga merupakan antioksidan. Apakah produk Shaklee untuk tujuan ini? saya adalah shaklee independent distributors.. hubungi saya un