Posts

Showing posts from May, 2012

Kulit Yang Cantik, bagaimana ya?

Image
semua orang nak cantik kan? cantik dalaman , cantik luaran.. tapi apa rahsianya? tentu mereka yang mempunyai kulit yang cantik ada "secret recipe" ehemmm......... sebenarnya kan.......... sebenarnya.................  Tiads rahsia.. Kerana ianya semudah A-B-C saja! Kenapa ABC? haa... pasti nak tahu kenapa semudah k erana  vitamin untuk kulit cantik  adalah terdiri dari vitamin2 A, B  dan C! Vitamin A  membantu memperbaiki tisu badan, mengelakkan kekeringan kulit dan melambatkan kesan penuaan. Vitamin B  memperbaiki peredaran darah, menstabilkan hormon dan meratakan warna kulit. Vitamin C  membantu mengekalkan paras kolagen yang penting untuk membaiki kulit rosak serta menjaganya agar selalu licin, tegang dan sihat. Satu lagi yang penting untuk kulit cantik terutama yang mengalami masalah kulit seperti jerawat dan sebagainya adalah  vitamin E  yang juga merupakan antioksidan. Apakah produk Shaklee untuk tujuan ini? saya adalah shaklee independent distributors.. hubungi saya un

Khasiat Jantung Pisang

Image
Assalamualaikum ................. dua entry hari ni, diari mamahusna ambil kesempatan nak update blog yang bersawang ni :), nak aktifkan semula blog ku, sayang kalau nak tinggalkan terus, :)  sebenarnya nak share tentang khasiat jantung pisang, eh...... pisang ada jantung juga ek? hebatkan ciptaan Allah, kalau manusia jantungnya kat dalam tubuh dan tak boleh dilihat dengan mata kasar, tetapi jantung pisang ni, dah lah boleh dilihat oleh mata kasar tetapi boleh dibuat juadah pula tu .. emmmmmmmmmmm... rasanya semua dah kenal kan jantung pisang? ada yang belum kenal ke? dan semua pernah makan jantung pisang kan? macam-macam menu boleh dibuat dengan jantung pisang, contohnya  kerabu jantung pisang, teresek(ni ore kelate suka buat) dicampur dengan isi ayam, pedassssssssssssss dan sedap di makan dengan nasi..  pssssssssss.. kalau ada yang belum pernah makan, marilah rumah mertua saya, dia suka buat teresek ni...  lagi satu kalau nak tahu, ada satu produk ni memang dibuat dengan jantung pisa

Allah Makes ............................

Pagi semalam, sedang sibuk di dapur mencuci pinggan mangkuk dan alatan membuat kek, terdengar satu suara kecil sedang berkata-kata Allah makes adik Allah Makes Kakak Allah makes Mama Allah makes baba Allah makes Syad(ayah su dia) Allah makes wawa (ayahwa dia) Allah makes jat (ayah jat dia) Allah makes min( ayah amin dia) and akhir sekali suara kecil ini menyebut Allah makes Allah............ mama yang ada kat dapur terkejut mendengarnya.......... terus menyahut " adiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik " tak sangka pula di kala umurnya dalam beberapa hari lagi nak cukup 2 tahun (6/6 /2012) nanti genaplah 2 tahun umur adik naufal... sudah boleh menyebut dan membuat ayat sendiri menggunakan perkataan Allah Makes......... Biasanya, selepas maghrib , (walaupun bukan hari-hari) saya akan membacakan buku " Allah Makes Cat " " Allah Makes World" & Allah Makes Apple" yang dibeli dengan Islamic Book for Kids membuahkan hasilnya... walaupun harga bukunya agak mahal,

Bagaimana GLA Shaklee Tingkatkan Peluang Hamil?

Image
Tips Cepat Hamil Dengan GLA Complex ------------------------------ -------------- kredit: vitaminsemulajadi.com Ramai pasangan samada yang baru berumahtangga, atau dah lama berumahtangga tanpa cahayamata, tercari2 tips cepat hamil. Sejak GLA Complex dikatakan salah satu cara cepat hamil, ramai yang mencari2 tips cepat hamil dengan GLA Complex. Bagaimana GLA Complex membantu anda untuk cepat hamil? GLA (gamma linolenic acid) menurunkan kolesterol dan ia membantu melegakan sindrom pra haid (PMS) seperti senggugut, dan membantu meningkatkan lendir servik yang berkualiti untuk kesuburan. Ia juga membantu dalam melegakan kesakitan dan kekejangan kerana GLA ditukarkan kepada prostagdalin E1. Bagaimana GLA Complex membantu dalam PMS (senggugut)?  Ini kerana, apabila seseorang mengalami senggugut, ia melibatkan kekejangan pada otot dalam rahim dan sekitarnya. Menurut kajina, keadaan ini berlaku apabila tubuh seseorang kekurangan GLA (gamma linolenic acid) itu tadi. Jadi sebagai memenuhi GLA ya

Salam Rajab

Image
sumber foto : facebook Ust Don   Ima m Syafiie rahimahullah berkata, ada 5 malam dalam setahun,  ALLAH SWT bukakan pintu langit, salah satunya adalah malam 1 Rejab...Bulan Rejab  dikenali  juga sebagai bulan Istighfar... perbanyakkan istighfar dan bagi sahabat2 muslimah yang belum mengqadha'kan puasa,  masih ada ruang waktu lagi ... jom puasa  :)

Tips Pemakanan banyakkan air susu

assalamualaikum semua... selamat berhujung minggu semua... hari ni diarimamahusna bersiaran dari kampung ku ... alhamdulillah pagi tadi tertunai sudah hasrat yang telah lama terpendam.. syukur sangat2.. ceria hati ini.. mesti tertanya-tanyakan apalah hasrat tersebut... emmmmmmm perkara yang simple aje, tapi cukup payah untuk dilakukan... tapi hari ini cekalkan hati, kuatkan semangat demi untuk kesihatan diri......... bersama kakak insyirah, adik naufal, dan ayahsu (my youngest brother) kami BER JOGGING keliling kawasan kampung.. perkara senang je kan??? tapi susah untuk komited.. harapnya minggu depan boleh buat lagi.. semangat kasut baru... belikan kasut untuk anak2 dan janji nak berjogging ... so Alhamdulillah Allah mudahkan segalanya .. terima kasih ya Allah... oklah... balik pada tajuk hari ini, sebenarnya nak kongsikan tip2 pemakanan yang insya Allah , kalau ibu-ibu amalkan dengan izin Allah banyaklah air susu dan membolehkan kita semua menjayakan penyusuan pada anak-anak tercinta