Posts

Showing posts from 2013

Jamuan Akhir Tahun Kelas 5C Meriah Walau Tak Ramai Hadir

Image
Assalamualaikum   hari ni sekolah ganti yang menggantikan cuti hari Isnin baru ni... khusus ore kelate deh...  cuti sebab bola.. so ... hari ni seluruh kelas di SKSe mengadakan jamuan .. memandangkan hari Khamis tu dah bertanya murid menu yang mahu di bawa, ala-ala potluck juga lah, sebab tak pungut duit kan... so mana-mana murid yang nak bawa makanan dibincangkan... kelas 5C ni hanya adalah 19 orang sahaja anak syurga dan 5 darinya adalah perempuan.. adalah yang sanggup bawa beehon goreng dan yang lain bawa makanan ringan  saya sebagai guru kelas hanya janji nak sponsor @ sedekahkan  kek dan air . tapi malam semalam terfikir ... kalaulah yang berjanji tak bawa, apalah anak murid ku nak makan... ;) he he he.. kebiasaannya murid kelas akhir ni .. tak sama macam kelas yang depan... so... telefon member satu taman nak tempah beehon.. alhamdulillah, thanks tie sebab sudi terima tempahan walaupun masa tu dah jam 9.30 malam dah... jom layan gambar..........

Salam Aidil Adha

Image
Assalamulaikum dan selamat sejahtera rasanya baru aje lepas sambut aidil fitri kan??? betapa cepatnya masa berlalu.. Insya Allah ... blog diari mamahusna akan kembali aktif  harapnya ada lah yang sudi singgah di sini.. dan mendapat sesuatu yang bermanfaat, untuk yang berpuasa sunat hari ini.. alhamdulillah dan banyakkan berdoa ya ... saya kongsikan kelebihan Puasa 9 Zulhijjah yang di ambil dari FB Dr Abu Anas Madani dan sebelum mengundur diri.. hayati pengorbanan dari Kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail... dan jemput baca karikatur yang penuh makna ini (^_^)

Antara Situasi Yang Sering Dihadapi Guru

situasi tengahari tadi... 2 anak cikgu bergaduh dan ada sedikit kekasaran... berebut naskhah Al-Quran  sorang (Si A )claim dia dah cop (book) Al-Quran tersebut... yang mana semua Al-Quran di letak di rak yg sama. sorang lagi ( Si B ) bgtau Quran itu bukan milik siapa-siapa... sape cepat dia dapat... dan kawan2 lain sokong dia...  Ustazah dalam di lema... dua2 budak bagus cuma masa tu yg soran g mood terlebih sudaah... so tindakan reflek ustazah masa tu... tegaskan bahawa AL-Quran itu bukan milik siapa2 dan tidak boleh di cop2... sebab ia adalah milik sekolah... keputusannya siapa cepat dia dapat... so.. Si A tidak puashati dan menangis dan meluru keluar kelas, blm sempat ustazah kata apa2... bila di intai berada di tempat persinggahan buku 500m di depan kelas... menangis dan duduk diam2 di sana... ustazah tak p pujuk pun, takutnya tantrum dia terlebih lagi, dlm hati berdoa dia duk diam2 kat situ. sblm memulakan pengajian alQuran , ustazah terus pesan pada semua murid tidak bole

Kakak dan hasil kerjanya

Image
assalamualaikum  sudah lama tidak menulis tentang perkembangan kakak ...  bila penyakit 'M" melanda, inilah natijahnya... bersawang blog ... seolah-olah hidup segan mati tak mahu... tapi tuannya sihat dan semakin sihat...(^_^) sebenarnya nak mengabadikan hasil kerja kakak insyirah, al-maklumlah kalau tak di ambil gambar dan tiada di masukkan di sini, maybe kertas kerja akan lenyap.. so sekurang-kurangnya, bila anak besar, boleh dia tgk hasil kerja mereka di sinikan? betul tak kakak?  ini adalah tapak kaki kakak... pada mula dia melukis, dia memang tak benarkan mama melihatnya tapi mama, biasalah ... nakal-nakal sikit ... jeling-jeling nak tahu :) yang ni pula , masa kakak tunggu mama di bilik guru, kebetulan baba datang lewat , so kakak akan melepak-lepak di meja dan kerusi mama di bilik guru mama eja dan kakak tulis...  yang ni pula projek kakak di rumah dia lukiskan topeng adikNaufal  so mama puji kakak " ca

sesuatu yang menggembirakan

assalamualaikum ehem.............. macam best aje baca tajuk tu kan? tambah2 macam suprise aje.. agaknya apa ya? tunggu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oh ya , nak bagitau ni  SPRINGSALE Sedang berlangsung di fanpage saya sesiapa yang berminat boleh klik juga ya berita gembira juga kan??? **mood : nak update blog je ni

Oh ... ada parasit tinggal dengan Naufal

Image
Akhir januari baru-baru ni, di uji Allah dengan masalah kesihatan Naufal.. Naufal berubah sikap  1) mudah marah 2) tak selera nak makan 3)badannya panas  4) berat badan susut  risaukan suhu badannya naik mendadak, terus menerus "sponging"-basahkan badannya dengan air , moga-moga suhu badannya turun. tapi jam 3 pagi, rasa tak sedap hati, panas sgt badan dia(rasanya ini kali ketiga naufal ke ER... anak lelaki ini suka ke ER sampai aje di sana.... dia merengek nak dengan baba, so mama tinggal kat luar, perhatikan kakak insyirah yang sedang  dzzzzzzzzzzzz. dalam kereta. sedang menunggu nurse gagah naufal memluk baba..  kakak lena dalam kereta.. langsung tak sedarkan diri  mimpi indah kot........... masa nurse nak check suhu.. terus meraung-raung anak lelaki ini, memang "bermusuh dgn doktor dan misi" nak timbang berat pun nangis.. sabar jelah... itulah dia Naufal... dimasukkan ubat melalui punggungnya, dengan harapan suhu menurun tapi  tak turun-turun.. pelik !!! rupanya