Posts

Showing posts from October, 2013

Salam Aidil Adha

Image
Assalamulaikum dan selamat sejahtera rasanya baru aje lepas sambut aidil fitri kan??? betapa cepatnya masa berlalu.. Insya Allah ... blog diari mamahusna akan kembali aktif  harapnya ada lah yang sudi singgah di sini.. dan mendapat sesuatu yang bermanfaat, untuk yang berpuasa sunat hari ini.. alhamdulillah dan banyakkan berdoa ya ... saya kongsikan kelebihan Puasa 9 Zulhijjah yang di ambil dari FB Dr Abu Anas Madani dan sebelum mengundur diri.. hayati pengorbanan dari Kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail... dan jemput baca karikatur yang penuh makna ini (^_^)

Antara Situasi Yang Sering Dihadapi Guru

situasi tengahari tadi... 2 anak cikgu bergaduh dan ada sedikit kekasaran... berebut naskhah Al-Quran  sorang (Si A )claim dia dah cop (book) Al-Quran tersebut... yang mana semua Al-Quran di letak di rak yg sama. sorang lagi ( Si B ) bgtau Quran itu bukan milik siapa-siapa... sape cepat dia dapat... dan kawan2 lain sokong dia...  Ustazah dalam di lema... dua2 budak bagus cuma masa tu yg soran g mood terlebih sudaah... so tindakan reflek ustazah masa tu... tegaskan bahawa AL-Quran itu bukan milik siapa2 dan tidak boleh di cop2... sebab ia adalah milik sekolah... keputusannya siapa cepat dia dapat... so.. Si A tidak puashati dan menangis dan meluru keluar kelas, blm sempat ustazah kata apa2... bila di intai berada di tempat persinggahan buku 500m di depan kelas... menangis dan duduk diam2 di sana... ustazah tak p pujuk pun, takutnya tantrum dia terlebih lagi, dlm hati berdoa dia duk diam2 kat situ. sblm memulakan pengajian alQuran , ustazah terus pesan pada semua murid tidak bole