Posts

Showing posts from 2019

2 Air Purifier Pilihan Kami Sekeluarga

Image
Air Purifier. 1. Money Plant. Nampak biasa biasa aje, tapi Subhanallah. Hebatnya Allah, pokok ini berfungsi untuk membersihkan udara kotor dalam rumah. Sesuai di letakkan si dalam bilik. Warna hijau mampu Memberi ketenangan Tapi bagi yang ada pelihara kucing, tidak sesuai untuk ada pokok ini kerana deria bau kucing sangat2 sensitif dengan pokok ini. Money Plant ni saya beli di Ikea. Oh ya, PS @ikea_psbynnm, follow Mereka kalau korang nak cari Personal Shopper Ikea. Nanti kalau ke ikea, tolong beli 5 pasu untuk akak ya😉 Ada sepasu lagi dalam master bedroom tapi itu yang ksarah ambil depan rumah tokmek.  2.Young Living Disfuser Memang feveret sekeluarga juga. Boleh pilih bau bauan yang ingin di disfuse. Biasanya saya disfuse Oil Lemon untuk bauan yang fresh pada setiap pagi. Lavender disfuse pada waktu malam untuk ketenangan. Alami dan semulajadi pilihan utama. Hidung ni takleh nak bau bauan yang selain oil/ aromaterapi. Pening mama kalau guna bahan2 yg tak alami ni. Sharing

7 Manfaat Detok Yang Perlu Kita Ketahui

Image
Detok di kalangan masyarakat kita dah menjadi perkara yang tidak asing lagi kan, ramai yang berjaya turunkan berat badan dengan melakukan detok, dan ada juga yang mengalah di tengah jalan. Nak buat detok perlukan keazaman dan disiplin yang sangat tinggi. Maklumlah, kita kan nak kena jaga pemakanan dan elak makan makanan yang boleh menambahkan berat badan. Paling penting jika mahu buat detok ni, kena dalam jemaah atau kumpulan yang kecil. sebab apa? cuba laa buat sorang-sorang, confirm tak sampai ke garisan penamat. Kalau ada geng, semua sama-sama beri semangat dan wujud persaingan yang sihat di kalangan geng detok kan? korang dah berdetok ke? Sarah pernah buat dan memang bagus tau untuk kesihatan kita.  jom saya kongsikan 7 manfaat detok.   7 Manfaat Detok Yang Perlu Kita Ketahui  1. Bantu turunkan berat badan dengan cara yang betul dan tidak mengejut 2. Kolon atau usus akan lebih bersih dan sihat. 3. Detok membantu meningkatkan tenaga. bila badan cukup n

Sup Telur Hidangan Yang Ringkas Dan Mudah Tetapi Membangkitkan Selera Anda

Image
Kami anak beranak dah berada di rumah mak. Disebabkan ada urusan ke Kota Bharu esok hari. Manakala mak  masih di hospital Kuala Krai,Temankan adik Ikah  yang ada komplikasi selepas melahirkan anak sulung. Tiba-tiba adik lelaki, Izzat telefon bagitau dia dan Akmal on da way balik dari hospital dan nak dinner di rumah. Saya pun intai2 bahan yang ada di dapur, ada ayam, so bolehlah goreng, ikan rebus digoreng dan telur. pada mulanya nak buat telur dadar, tapi terdetik dalam hati, takde kuah untuk di makan bersama nasi, so dapat idea untuk buat Sup Telur, ehem.. google juga resepi-resepi yang ada. Tapi mostly perkongsian resepi ada masukkan kiub ayam. so kita ubahlah, buat sup telur dengan bahan yang ada aje.  Resepi Sup Telur Mudah Dan sedap Jom semak bahan-bahan yang perlu untuk sup telur kita  1 batang carrot 3 putik jagung 3 biji telur Air secukupnya Garam Gula Bahan tumis 5 ulas bawang putih 1/2 bawang besar holland 1 sudu lada hitam Ditumbuk kasar

CINTA RASUL HAYATI SUNNAHNYA. SALAM MAULIDUR RASUL

Image
Assalamualaikum dan Salam Maulidur Rasul. Setiap hari zahirkan rasa cinta dan kasih kepada Baginda Rasulullah SAW melalui selawat yang terbit di bibir.  Dengan cuba mengamalkan sunnah Nabi amalkan di dalam kehidupan harian kita. Dari bangkit tidur hinggalah saat kita mahu kembali berehat.  Menghayati sunnah dan sirah perjuangan Rasulullah SAW, boleh meningkatkan lagi rasa kasih dan cinta kepada Rasulullah. Betapa besarnya pengorbanan, kesabaran dan ketabahan baginda Rasul SAW dalam  berdakwah dan menyebarkan Agama Islam hingga sampai kepada kita hari ini. Sebagai muslim, perlulah disematkan di dalam jiwa raga kita untuk terus menyebarkan agama Islam yang tercinta ini kepada generasi anak anak yang kian besar godaan dan ujian di zaman ini.  Bagaimana mahu bermula? Ianya dari diri kita, keluarga dan anak anak kita.  Salam Maulidur Rasul buat semua. Coretan ikhlas,  Sarah

Perkongsian Didik Dari Hati Ke Hati Dari Tuan Haji Pahrol Mohamad Juoi

Image
Assalamualaikum Jumaat yang indah dan mubarakah ini menjadi pilihan hari pertama untuk saya berkongsi satu perkongsian menarik yang dikongsikan dari group wasap HomeSchooling Group Kelantan. Saya tak tahu artikel dan perkongsian siapa, tapi bila ada hashtag di izinkan share, maka terhasillah post ini. Moga bermanfaat buat semua. Malaysian Parenting Forum 2019. Slot ke 5. Didik Dari Hati ke Hati. Tuan Haji Pahrol Mohamad Juoi Kesabaran. Kita sukar menjadi baik, anak juga struggle untuk menjadi baik. Kita perlukan persekitaran kesabaran untuk menjadi baik dan supaya anak menjadi baik. Dimana-mana zaman dari zaman Rasulullah hingga zaman kita, prinsip tidak berubah, konten tidak berubah, kaedah mungkin berubah. Prinsipnya : (1) 0-7 tahun : raja : input berkasih sayang (EQ). perasaan bekerja untuk kita, bukan kita bekerja untuk perasaan. Kaedahnya : bermain dan bergurau dengan anak. . (2) 7-14 tahun : hamba : kasih sayang berterusan. Keutamaan adab dan disipli