Posts

Showing posts from 2020

11 Kelebihan dan Keistimewaan Kurma Ajwa Asli VIP Gred Premium dari Rihura Herbs Enterprise Yang Patut Anda Tahu

11 Kelebihan dan Keistimewaan Kurma Ajwa Asli VIP Gred Premium dari Rihura Herbs Enterprise Kurma merupakan salah satu makanan sunnah yang sentiasa menjadi kegemaran ramai. Namun ada juga di kalangan masyarakat kita yang tidak menyukai kurma disebabkan bagi mereka terlalu manis.  Kurma mempunyai khasiat yang tersendiri. Membekalkan tenaga sepanjang hari.  Kurma ni sebenarnya kan, dia macam macam jenis, kurma yang biasa ada di pasaran Kurma Deglet Noor, Kurma Maryami (kegemaran saya yang ni ) , Kurma Medjoul , Kurma Safawi dan paling digemari Kurma Ajwa.  Kurma Ajwa menjadi antara kurma yang menjadi pilihan ramai penggemar kurma kerana kelebihannya yang tersendiri. Kurma Ajwa adalah kurma kegemaran Rasulullah SAW dan ia berasal dari Madinah.  Rasulullah SAW bersabda : "Barangsiapa yang mengambil 7 biji kurma Ajwa  pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat  sebarang racun atau sihir kepadanya pada hari tersebut."  Kurma Ajwa Asli VIP Gred Premium dari Rihura Herbs Enterprise

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Kelantan! Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand

Image
Kota Bharu, 22 Jun 2020  – Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti.   Di Kelantan,  Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan  berganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam.   Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini.   Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masaka

4 PETUA YANG MEMBANTU IBU-IBU DI DAPUR

Image
4 PETUA YANG MEMBANTU IBU IBU DI DAPUR  Dapur adalah ofis utama yang tak boleh diusik, kalau boleh susun atur semuanya mesti kena dapatkan persetujuan pengurus domestik  yang bergelar mak, ibu, mama atau mami dan apa jua panggilan merujuk pada tanggungjawab seorang emak. Semua mesti kemas, mudah untuk diakses dan paling penting seronok untuk memasak di dapur. kali ni , saya nak kongsikan tips dan petua dapur yang insya Allah membantu ibu-ibu lebih seronok memasak di dapur.      1.  Tips mudah menyiang ikan Rendam ikan bersama    sedikit garam dan asam keping.Biarkan ia semalaman di dalam peti sejuk dan keluarkan apabila mahu memasaknya.Sisik ikan menjadi lembut mudah ditanggalkan. 2. Pisang goreng lebih  garing                                                                                 credit to : asianinspiration.com.au *Gunakan sedikit tepung kastard yang dicampurkan dengan tepung gandum. Sesudah dibancuh sebati,  masukkan pisang yang telah dipotong ke dalamnya. Goreng hingga kek

Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou, Bantu Komuniti Mukim Langgar

Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou,  Bantu Komuniti Mukim Langgar Kota Bharu, Mei 27, 2020 – Walaupun negara kini menghadapi situasi sukar akibat wabak Covid-19, semangat saling mambantu, murah hati dan saling percaya-mempercayai tetap utuh dalam kalangan rakyat. Kemudahan lama seperti pantri makanan untuk kegunaan ramai kini diberi wajah baru.  Inisiatif pantri makanan #AyamWithYou oleh Ayam Brand™ dan 13 buah rumah kebajikan dari seluruh negara kini giat membantu pertubuhan amal dan memperkasakan mereka untuk membantu komuniti setempat yang memerlukan.  Sebagai contoh, di Kota Bharu, Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan di Mukim Langgar meneraju usaha membantu komuniti setempat ini dengan menguruskan pantri #AyamWithYou di sini.  “Kami bimbangkan kebajikan sesetengah keluarga di sini terutamanya ketika Ramadan dan Hari Raya. Kami sendiri tidaklah mewah, tetapi keperluan mereka lebih mendesak. Kami pernah menyertai kempen Ayam Brand™ Communit

Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger

Image
Blogwalking ke Blog Bonde  pagi ni terbaca Segmen Share Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger . Dah lama sangat rasanya tak join contest atau giveaway, "apa kata kali ni kita cuba."detik hati kecil. Ok, let's do it. memandangkan tak banyak lagi resepi yang ada dalam blog ni, sebab baru nak up balik, so kita pilih resepi yang ada jelah Resepi Gulai Ikan Kering Sedap menjadi pilihan untuk dikongsikan, boleh klik link di bawah link nya. RESEPI GULAI IKAN KERING NENAS Moga mendapat idea untuk kalian yang buntu nak buat menu apa. Jom lah sama-sama memeriahkan segemen yang dianjurkan oleh Mamapipie. Selamat berkenalan buat mama. Saya Sarah :) Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger  Syarat-syarat penyertaan: 1. Mestilah blogger yang mempunyai akaun bank Malaysia (senang nak bank in hadiah) 2. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com & https://cariblogger.com di dalam blogli

9 IDEA AKTIVITI BOLEH DILAKUKAN BERSAMA ANAK-ANAK SEPANJANG RAMADAN MUSIM PKP

Assalamualaikum . Salam Ramadan Kareem buat semua. Ramadan 1441Hijrah. Musim PKP memberi cabaran baru buat semua terutamanya ibu ayah yang punyai anak-anak kecil. Sepanjang hari berpuasa di rumah. Perlu aktiviti yang boleh dilakukan supaya puasa Ramadan kali ini penuh dengan kegembiraan dan Rahmat. Sepanjang hari berada di rumah jika tanpa aktiviti memberikan rasa bosan dan masa seolah-olah menjadi lebih panjang. 9 Idea ini mungkin boleh membantu anak-anak tetap ceria dan teruja untuk berpuasa Ramadan. 9 IDEA   AKTIVITI BOLEH DILAKUKAN BERSAMA ANAK-ANAK  SEPANJANG RAMADAN MUSIM PKP 1. Hias dan   Wujudkan Sudut Ramadan Di Rumah Biasanya kita bersemangat untuk menghias rumah untuk menyambut kedatangan Aidilfitri, tapi kali ini, apa kata buat sedikit perubahan? Kita hias dan bersihkan rumah menyambut Ramadan. Tambah lagi bila PKP ni, semua aktiviti dirumah, so   , sediakan sudut untuk aktiviti Ramadan. Biasanya saya buat bunting dan digantung diruangan. Tuga

RESEPI GULAI IKAN KERING SEDAP MUSIM PKP

Image
Kali ini saya mahu kongsikan resepi menu kegemaran ramai ini iaitu Gulai Ikan Kering. Seperti yang sedia maklum, jika berdekatan dengan mak ayah atau mertua, saya memang ambil mudah dengan resepi-resepi tradisional, saya tak berapa berminat untuk cuba memasaknya sendiri di rumah. Iyalah, sebab mak ada dekat, bila-bila masa boleh minta mak tolong buatkan, kita sekadar jadi pembantu di dapur. Ingatkan buat daging goreng kunyit, boleh makan samapai malam, tapi rupanya2 anak2 semua suka, pakat ratah. huhu malam kita kena masak lain.  PKP yang sedang berlangsung sekarang ini, mengandungi banyak hikmahnya. Salah satunya adalah ramai yang mula belajar untuk memasak lebih jauh lagi dengan resepi-resepi yang pelbagai. ada yang menjadikan kitab google sebagai rujukan, ada yang video call, wasap bertanya pada mak atau mak mertua. Betul kan? Alahai kita samalah awak. Adakalanya, kitab google jadi rujukan, tapi kalau masakan tradisional dan kampung, saya banyak rujuk pa

Resepi Sambal Lada Belimbing Buluh Kasturi Yang Mudah Dan Membuka Selera

Image
Assalamualaikum Tempoh PKP fasa 2 ini menyaksikan makin ramai mak- mak yang menunjukkan kehebatan mereka dalam bidang masakan. Kalau hari biasa, masing -masing hanya mempunyai masa yang terhad, tapi kali ini, memberikan ruang masa yang begitu besar untuk mak mak beraksi di dapur. Termasuklah saya dan korang yang baca entri ni kan? betulkan? kalau betul, angkatlah tangan.  Kali ini, buat pertama kali, saya berjaya buat sambal sendiri, sebelum ini, balik rumah mak ayah, mesti dah ada sambal bahagian untuk anak-anak yang mak sedia buat, sama ada nak bawa balik atau tak aje, kebetulan sehari sebelum diumumkan PKP Fasa 1, saya masih berada di rumah mak ayah. Dah plan nak bawa balik sambal belimbing buluh yang dah siap, tapi hari nak balik, terlupa nak ambil. Maka, makan nasi tak lengkap tanpa sambal. Jadi, bila tempoh PKP ini berlanjutan, walaupun jarak ke rumah mak ayah hanya 30 mini sahaja, tetap tak boleh nak ke sana, maka terpaksa buat sambal sendiri. wasap mak minta resepi